Mısır Irak’ta üç aylık ateşkes önerecek

img
Mısır Irak’ta üç aylık ateşkes önerecek YDH

SAAF-Mısır yönetiminin Şarmu’ş- Şeyh toplantısında Irak güvenlik güçleriyle silahlı gruplar




SAAF-Mısır yönetiminin Şarmu’ş- Şeyh toplantısında Irak güvenlik güçleriyle silahlı gruplar arasında üç aylık bir ateşkes anlaşması imzalanmasını önereceği belirtildi.

 

Mehr haber ajansının bildirdiğine göre Irak’taki güvenlik ve istikrar durumunun görüşüleceği uluslar arası Şarmu’ş- Şeyh toplantısında Irak güvenlik güçleriyle silahlı gruplar arasında üç aylık bir ateşkes önerecek olan Mısır yönetiminin bu teklifi Irak Başbakanı Nuri el-maliki tarafından reddedildi.

 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Iraklı diplomatlar, Irak hükümetinin bu plana sıcak bakmadığını, Mısır’ın böyle bir öneri getirmesi durumunda buna karşı çıkacağını belirttiler.

 

Öte yandan Şarmuş’ş- Şeyh toplantısında katılımcıların Irak hükümetini destekledikleri yönünde bir belge imzalanmasının beklendiği bildiriliyor.

 

ABD Maliye Bakanlığı’nın Ortadoğu ve Afrika işlerinden sorumlu Muavini Ahmed Said de konuyla ilgili yaptığı açıklamada Irak’ın desteklenmesi konusunda BM tarafından hazırlanan resmi belgenin Şarmu’ş- Şeyh toplantısında imzalanacağını belirtti.

 

3-4 Mayıs tarihlerinde Mısır’ın Şarmu’ş- Şeyh kantinde yapılacak uluslar arası toplantıya Irak’a komşu ülkelerle BM, Arap Birliği, Ortadoğu Barış Süreciyle ilgili dörtlü komite, D-8 ülkeleri ve BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin temsilcilerinin katılması bekleniyor.