Irak konulu Şarem’uş Şeyh konferansları başlıyor

img
Irak konulu Şarem’uş Şeyh konferansları başlıyor YDH

SAAF-Uluslararası Şarem’uş Şeyh konferansları bugünden itibaren Irak’ın güvenlik ve yeniden yapılandırma sorunlarını...




SAAF-Uluslararası Şarem’uş Şeyh konferansları bugünden itibaren Irak’ın güvenlik ve yeniden yapılandırma sorunlarını görüşüyor. Konferans bildirgesi bölge ülkeleriyle iletişimin sürdürülmesi için Irak içerisinde birçok reform öngörüyor

 

Uluslar arası beklentiler ışığında Irak’ın güvenlik ve imarı konulu Uluslar arası Şarem’uş Şeyh konferansları etkinliklere başlıyor. Konferansa 50 ülkenin Dışişleri Bakanı, BM ve Arap Birliği başta olmak üzere birçok bölgesel ve uluslar arası örgüt katılıyor. Bugün toplanacak olan Irak’ın yeniden yapılandırılması konferansında uluslar arası sözleşme girişimi gündeme getirilecek. Konferansın açılışı BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Irak Başbakanı Nuri Maliki ve Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebu’l Gayd tarafından yapılacak.

 

Konferansın uluslar arası Irak sözleşmesi vesikasının ilanı ile bu akşam son bulması bekleniyor. Bu vesikada geniş kapsamlı ekonomik ve iç reformlar belirlenmiş olacak ve uluslar arası toplum bir aile olarak bu reformlara destek verecek.

 

ABD, Irak’ın bölge ülkeleri ve uluslar arası toplum ile sürekli iletişim kurabilmesinin yollarını aradığını açıkladı ki bu sadece belli bir konferans kapsamındaki görüşmelerle sınırlı değil…

 

ABD Dışişleri Bakanı uluslar arası sözleşme vesikasının Irak’ın ekonomik ve ticari yapısında esaslı reformlar belirlediği ve bunlardan bazılarının bizzat yürürlüğe girdiğini bazılarının ise yürürlüğe girme aşamasında olduğunu belirtti. Rice, yapılan reformlarla birlikte liberal ekonomi modelin esasların oluşturulduğu ve ekonomik düzenlemenin yatırıma açık ve yatırımcıyı teşvik edici tarzda yapılandırıldığına işaret etti.

 

Yarın ise Irak’a komşu ülkeler konferansı 22 dışişleri bakanının katılımıyla başlayacak. Konferans iki oturumdan oluşacak ve oturumlar sonrası Dışişleri Bakanı Ahmed Ebu’l Gayd ulaşılan sonuç ve kararları açıklayacak. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Irak’a komşu ülkeleri Irak istikrarı için nüfuzlarını kullanmamaları durumunda meydana gelecek büyük kayıplar noktasında uyardı. Şarem’uş Şeyh’e uçak yolculuğu sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rice, taşıdığı en önemli mesajın istikrarlı, bütünlük içerisinde ve demokratik bir Irak’ın Ortadoğu istikrarının temeli olduğunu ifade etti.

 

Al-Ahram gazetesinin haberi

 

Çeviri: Furkan TORLAK