ABD’nin reform talebine Ayetullah Sistani’den ret

img
ABD’nin reform talebine Ayetullah Sistani’den ret YDH

SAAF-Irak’ın büyük dini mercilerinden Ayetullah Sistani, Irak anayasasında ABD’nin isteği




SAAF-Irak’ın büyük dini mercilerinden Ayetullah Sistani, Irak anayasasında ABD’nin isteği doğrultusunda değişiklik yapılmasına karşı olduğunu belirtti.

 

Irak İslami Dava Partisi yetkililerinden Haydar el-İbadi, Sawa radyosuna verdiği demecinde Ayetullah Sistani’nin, ABD istekleri doğrultusunda meclise sunulan acil yasa değişikliklerine karşı çıktığını söyledi.

 

“Ayetullah Sistani, ABD Temsilciler Meclisi tarafından söz konusu edilen ve anayasada acilen değişiklik yapılmasını öngören reformlara karşı çıkıyor” diyen el-İbadi, partisine mensup üyelerle dün Necef’te Ayetullah Sistani ile görüşmüştü.

 

El-İbadi, yaptıkları uzun görüşmede Ayetullah Sistani’nin Irak’ta halkın belirleyici olduğu kurumların güçlendirilmesini, halka hizmet götürülmesinin zaruretini ve yolsuzluklarla mücadele edilmesinin gerekliliğini vurguladığını ifade etmişti.

 

Ayetullah Sistani’nin bazı politikacıları Irak’ın menfaatlerini değil kendi çıkarlarını gözettikleri için eleştirdiğini belirten el-İbadi, Ayetullah Sistani’nin ülkede kardeşliğin güçlendirilmesi ve Şii-Sünni ihtilaflarının ortadan kaldırılması gerektiğini belirttiğini söyledi.

 

Başbakan Nuri el-Maliki’ye yakın isimlerden biri olan Haydar el-İbadi, “Ayetullah Sistani, Irak’ın önceliği halka hizmet götürülmesi ve Irak’ın menfaatlerinin önde tutulması olduğunu vurguluyor” dedi.

 

Irak anayasasında ve siyasi sürecinde acil reformlar yapılmasını isteyen ABD, bunun yapılmaması durumunda Irak’a verilen mali desteği keseceğini belirtiyor.