Talabani: Hiçbir güç hükümeti deviremez

img
Talabani: Hiçbir güç hükümeti deviremez YDH

SAAF-Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Maliki hükümetine yönelik darbe senaryolarına




SAAF-Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Maliki hükümetine yönelik darbe senaryolarına değinerek hiçbir gücün Maliki hükümetini deviremeyeceğini söyledi.

 

İngiltere Başbakanı Tony Blair’le ortak bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Talabani, “Hükümete karşı darbe, hayalden başka bir şey değildir ve asla gerçekleşmeyecektir” dedi.

 

Başbakan Nuri el-Maliki’nin de katıldığı ortak basın toplantısında Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani “Hiçbir güç Maliki liderliğindeki ulusal birlik hükümetine karşı darbe yapamaz” dedi.

 

ABD ve İran’ın Irak konusundaki görüşmelerine de değinen Talabani, “İran’la ABD arasında bir görüşmenin gerçekleşmesi için çok çaba gösterdik, öteden beridir de bu diyalogun kurulmasını istiyorduk” diye konuştu.

 

Şiilerle Sünniler arasındaki ilişkilerde son dönemde olumlu gelişmelerden duyduğu memnuniyeti dile getiren Talabani, bu kesimler arasında yeni siyasi uzlaşmaların gerçekleştiğini belirtti.

 

İngiltere Başbakanı Tony Blair de Maliki hükümetinin ulusal uzlaşma konusunda kazandığı başarılı sonuçlardan memnuniyet duyduğunu belirterek Irak’ta kazanılan başarıların sadece bu ülke açısından değil tüm dünya açısından önemli olduğunu söyledi ve İngiltere’deki başbakan değişiminden sonra da Irak hükümetini desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

 

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki de yaptığı konuşmada Irak’taki siyasi süreci başarısızlığa uğratmak üzere terörizme verilen geniş çaplı desteğe rağmen Irak hükümetinin siyasi ve ekonomik alanda birçok başarı kazandığını belirtti.

 

“Bazıları darbe yaparak eski rejimi geri getirmek istiyor; ama bunlar bir tehlike olarak görülmüyor. Irak bir daha geçmişe döndürülemeyecektir” diyen Başbakan Maliki, uygulanan güvenlik planıyla ülkedeki etnik ve mezhebi çatışmalar konusunda önemli başarılar kazanıldığını belirterek “ülkedeki güvenlik meselesinin bazı bölümlerinin karmaşıklığı, bazı bölge taraflarının teröristlere verdiği destekten kaynaklanmaktadır” diye konuştu.

 

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin bölgeye yaptığı son gezi sırasında Maliki hükümetini zamanın dolmak üzere olduğu konusunda uyarması ve Mısır’da yapılan görüşmelerde İyad Allavi’nin de hazır bulunması, ABD’nin bölgedeki Arap müttefikleriyle birlikte Maliki hükümetine yönelik darbe planladığı şeklinde yorumlanmıştı.