Pentagon'un 14 milyar dolarlık Hizbullah planı ifşa oldu

img
Pentagon'un 14 milyar dolarlık Hizbullah planı ifşa oldu YDH

Rus araştırmacı Denis Korkodinov, Pentagon'a ait gizli bir belgeyi yayımladı. "Guardian's Resolve" adlı planın, Hizbullah'ın silahsızlandırılması için 14,2 milyar dolarlık bir bütçe, askerlerin yeniden entegrasyonu ve silahların satın alınmasını içerdiği ifade ediliyor.




YDH - Rusya merkezli Uluslararası Siyasi Analiz ve Tahmin Merkezi yöneticisi Dr. Denis Korkodinov, ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) ait "Guardian's Resolve" (Koruyucunun Kararlılığı) adlı gizli bir planın ayrıntılarını açıkladı.

Lübnan'da yayımlanan el-Ahbar gazetesine konuşan Korkodinov'a göre plan, Hizbullah'ın askeri ve siyasi yapısını ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Planda, Hizbullah'ın silahsızlandırılması ve Lübnan'daki güvenlik ortamının yeniden şekillendirilmesi için askeri, hukuki, mali ve medya boyutlarını kapsayan adımlar yer alıyor.

Korkodinov, planın yasal dayanağının ABD yasaları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1559 ve 1701 sayılı kararları ile bir başkanlık direktifine dayandırıldığını belirtti.

14 milyar dolarlık bütçe

Plana göre, operasyon için 14,2 milyar dolarlık bütçe ayrılmış durumda. Bu bütçenin 10 milyar doları Dünya Bankası yönetiminde Güney Lübnan'ın yeniden imarı için oluşturulacak bir fona, 1,2 milyar doları Lübnan ordusunun teçhizatlandırılmasına ve 500 milyon doları da "Altın Kalkan" adı verilen yeniden entegrasyon programına tahsis edilecek.

Bu program kapsamında, teslim edilen her ağır silah için 20 bin dolar, her bireysel silah için 5 bin dolar ödeme yapılması öngörülüyor.

Ayrıca, Hizbullah askerlerine küçük işletmeler kurmaları için 30 bin dolara varan hibeler ve iki yıl boyunca ayda 500 dolar maaş verilmesi de planın maddeleri arasında bulunuyor.

Korkodinov'a göre plan, "Levant" adlı ortak bir görev gücünün oluşturulmasını içeriyor. Bu gücün Delta Force ve Navy SEALs gibi özel birliklerden oluşacağı, Kıbrıs'ta konuşlu MQ-9 Reaper tipi insansız hava araçları ve Akdeniz'deki bir uçak gemisinden kalkan F-35A savaş uçakları tarafından destekleneceği belirtiliyor.

Planda ayrıca, Hizbullah liderliğini itibarsızlaştırmak amacıyla 85 milyon dolarlık bir bütçeyle "Yeni Lübnan'ın Sesi" adlı bir radyo istasyonu kurulması ve sosyal medyada yoğun kampanyalar yürütülmesi gibi enformasyon savaşı taktikleri de yer alıyor.

Tom Barrack'in "ekonomik çözüm" fikri

Öte yandan söz konusu plan, ABD'li özel temsilci Tom Barrack'in daha önce dile getirdiği "ekonomik çözüm" önerileriyle benzerlikler taşıyor.

Barrack, Lübnan'a yaptığı ziyaretlerde Hizbullah'ın silah bırakması karşılığında Güney Lübnan ve Bekaa gibi bölgelerde büyük imar ve kalkınma projeleri başlatılmasını, bu projelerin Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından finanse edilmesini gündeme getirmişti.