Irak hükümeti 140. maddenin ertelenmesini istedi

img
Irak hükümeti 140. maddenin ertelenmesini istedi YDH

SAAF-Irak merkezi hükümetinin Kürt yönetiminden anayasanın Kerkük’le ilgili 140. maddesinin




SAAF-Irak merkezi hükümetinin Kürt yönetiminden anayasanın Kerkük’le ilgili 140. maddesinin uygulanmasının ertelenmesini istediği, ancak Kürt federasyonu yetkililerinin bunu reddettikleri bildiriliyor.

 

Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği üyesi Molla Bahtiyar, Irak hükümetinin Kürdistan Bölge Yönetiminden anayasanın 140. maddesinin uygulanmasının ertelenmesini istediğini; ancak Kürt bölge yönetiminin bunu kabul etmediğini açıkladı.

 

Dün Dohuk kentinde bir basın toplantısı düzenleyen Bahtiyar, “Kürdistan Bölge yönetimi yetkilileri, Maliki’nin anayasanın 140. maddesinin ertelenmesine ilişkin getirdiği öneriyi reddetti ve bu maddenin zamanında uygulanması gerektiğini belirtti” diye konuştu.

 

Anayasanın 140. maddesinin ertelenmesinin Kürdistan’ın çıkarına olmadığını belirten Bahtiyar, bu maddenin uygulanmasının üç yıl ertelenmesi durumunda ekonomik açıdan güçlenen devlette, siyasi yapının da değişebileceğini ve hükümetin 140. maddenin uygulanmasına büsbütün karşı çıkabileceğini belirtti.

 

Kürdistan Bölge Yönetimi’nin 140. maddenin uygulanması için merkezi hükümete baskı yaptığını belirten Molla Bahtiyar, Türkiye ve PKK konusunda da “sorun askeri saldırılarla çözülmez, çünkü Türkiye, kuzeydeki (güneydoğu) Kürtlerin tümünü yok edemez; o halde sorunu demokratik ve barışçı yollarla çözmelidir” diye konuştu.