Allavi darbe sürecini hızlandırdı

img
Allavi darbe sürecini hızlandırdı YDH

SAAF-Irak hükümetini sorunlar karşısında yetersiz kalmakla suçlayan Irak’ın geçici hükümet




SAAF-Irak hükümetini sorunlar karşısında yetersiz kalmakla suçlayan Irak’ın geçici hükümet dönemindeki başbakanı İyad Allavi, lideri olduğu el-Irakıye grubunun milletvekillerine siyasi süreçten çekilme çağrısı yaptı.

 

Allavi’nin siyasi süreçten çekilme çağrısını hükümete yönelik darbe planının bir adımı olarak değerlendiren Iraklı bir siyasi uzman, bölgedeki Arap ülkeleri tarafından da desteklenen Irak’taki siyasi sürece karşı olan gruplarla yeni bir siyasi oluşum başlatılmaya çalışıldığını söyledi.

 

Irak parlamentosunda 25 milletvekiline sahip el-Irakıye grubunun lideri olan Allavi, 17-19 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Ortadoğu Ekonomik Forumu toplantısına katılmak için gittiği Ürdün’de grubuna bir hafta içinde siyasi süreçten çekilmesi çağrısında bulundu.

 

Halen mecliste bulunan Adnan Duleymi liderliğindeki Irak Uzlaşma Cephesi, Salih el-Mutlak liderliğindeki Irak Diyalog Cephesi, Ayetullah Yakubi liderliğindeki Fazilet partisi ve halen Irak dışında yaşayan ve eski rejim döneminde Saddam’ı destekleyen Erşed Zebari’ye bağlı Kürtlerle yeni bir siyasi oluşum başlatmaya çalışan Allavi’nin planında başarılı olması durumunda söz konusu grupların siyasi süreçten çekilecekleri bildiriliyor.

 

Iraklı bir siyasi gözlemci Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Yemen, Suriye ve Türkiye’nin Allavi öncülüğündeki darbe planını siyasi ve mali açıdan desteklediğini belirtti.

 

Allavi, Irak Uzlaşma Cephesi içerisinde yer alan Irak Ulusal Hareketi Lideri Halef Ulyan ve Irak Diyalog Cephesi Lideri Salih el-Mutlak’la görüştüğünü ve hükümetin düşürülmesi konusunda kendileriyle anlaşmaya vardıklarını belirtiyor.

 

Suudi Arabistan yetkililerinin Körfez Emirlikleriyle birlikte Irak hükümetinin federalizm konusunda atacağı hiçbir adımı tanımayacağı yönündeki açıklamalara karşın, Irak başbakanı Nuri el-maliki’nin danışmanlarından Hasan Senid, Arap ülkelerini Irak’a terörist göndererek buradaki güvenlik durumunu bozmakla suçladı.

 

Öte yandan Irak’taki bazı siyasi gruplar da Allavi’nin darbe girişimlerini mahkum eden açıklamalarda bulunuyor. Birleşik Irak İttifakı parlamenterlerinden Ali Edib, halk tarafından seçilmiş olan hükümete yönelik her türlü darbenin imkansız olduğunu belirterek hükümeti yalnızca meclisin değiştirebileceğini ifade etti.

 

Irak Uzlaşma Cephesi’nin anayasada bazı değişiklikler yapılmasını istediğini ve Allavi planında yer alacağını sanmadığını belirten Ali Edib, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye ve Türkiye’nin Irak’taki siyasi durum konusunda olumsuz bir tutum sergilediğini söyleyerek bu ülkeleri seçilmiş Maliki hükümetine darbe yapmaya çalışmakla suçladı.

 

Öte yandan fazilet partisi üyelerinden Basim Şerif, partisinin Allavi tarafından kurulan yeni cepheye katılacağı yönündeki iddiaları reddederek Fazilet Partisi’nin Maliki hükümetini zayıflatacak hiçbir toplantıya katılmayacağını belirtti.

 

Kürt İttifakı milletvekillerinden Mahmud Osman da Allavi’yi çelişkili davranmakla suçlayarak siyasi partilerin diğer ülkelerden aldıkları maddi ve siyasi destekle yabancıların çıkarı için halk tarafından seçilmiş bir hükümeti devirmekten ve ülkeyi yabancı ülkelerin müdahalelerine açık hale getirmekten sakınması gerektiğini söyledi.