BM’den Sinyore ve müttefiklerine armağan: 1757

img
BM’den Sinyore ve müttefiklerine armağan: 1757 YDH

SAAF-BM Güvenlik Konseyi Lübnan eski başbakanlarından Refik Hariri cinayeti konusunda bir




SAAF-BM Güvenlik Konseyi Lübnan eski başbakanlarından Refik Hariri cinayeti konusunda bir uluslar arası mahkeme kurulması için bağlayıcı nitelikte karar aldı.

 

BM Güvenlik Konseyi’nin Refik Hariri cinayeti konusunda mahkeme kurulmasına yönelik 1757 sayılı kararı Rusya, Çin, Güney Afrika, Endonezya ve Katar’ın çekimser oyuna karşılık verilen 10 evet oyuyla kabul edildi.

 

Yasal bağlayıcılığı bulunan 1757 sayılı karara göre Lübnan hükümetiyle BM 10 Haziran’a kadar mahkemenin kurulması konusunda anlaşmaya varacak. Mahkemenin bu tarihe kadar kurulmaması durumunda BM mahkemenin kurulması için doğrudan karar alacak.

 

ABD, İsrail, AB ve Arap ülkeleri tarafından desteklenen Fuad Sinyore başbakanlığındaki Lübnan hükümeti karardan memnun olurken ve hükümet yanlıları karardan dolayı sevinç gösterileri düzenlerken, Lübnan Cumhurbaşkanı Emil Lahud bu kararın Lübnan’ı böleceğini söyledi.

 

Lübnan’daki hükümet karşıtı koalisyonun lideri Hizbullah ise 1757 sayılı kararın Lübnan ulusal egemenliğini çiğnediğini belirterek kararı gayri meşru ve yasa dışı olarak niteledi.