Askeri uzman Tuğgeneral Hasan Cuni, İsrail’in Gazze’deki askeri tırmanışının önceden planlanmış bir strateji olduğunu ve güvenlik zihniyetinin tam ateşkesi kabul etmediğini vurgulayarak Güney Lübnan'daki deneyimi hatırlattı.

YDH- Askeri uzman Tuğgeneral Hasan Cuni, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki askeri tırmanışının işgal ordusunun operasyon odalarında önceden planlanmış bir stratejinin parçası olduğunu vurguladı.
Cuni, Gazze’deki durumu değerlendirirken, İsrail güvenlik zihniyetinin Güney Lübnan’daki gibi “tam bir ateşkes taahhüdünü kabul etmediğini” belirtti.
Ona göre bu tırmanış, “güneyde Refah’ın doğusunda yaşananlara bir tepki” değil, bağımsız bir eylem niteliği taşıyor.
Cuni, işgal ordusunun önceden hazırlanmış askeri planlarını uygulamak ve geniş bir hedef yelpazesini bombalamak için herhangi bir güvenlik olayını bahane olarak kullandığını kaydetti.
İsrail’in resmi söylemini “tehditleri ve altyapıyı ortadan kaldırmak” olarak niteleyen analist, bu yaklaşımın Lübnan ve diğer cephelerde uygulanan güvenlik doktrinini yansıttığını, olayları operasyonları meşrulaştırmak için kullandığını ifade etti.
Etkin uluslararası garanti mekanizmaları kurulmadığı sürece, bu yaklaşımın Gazze’deki ateşkesin istikrarını öngörmeyi zorlaştırdığına dikkat çekti.
Refah’ta yaşananların Gazze’ye kapsamlı bir bombardımanı haklı çıkarmayacağını vurgulayan analiste göre, İsrail müdahalesi ihlallerin tekrarlanmayacağına dair hiçbir garanti taşımıyor ve sınırlı bir ateşkes ihlali, tam kapsamlı bir tırmanışa gerek kalmadan taktiksel yollarla çözülebilir.
İsrail ordusu, Pazar akşamı yaptığı açıklamada, Hamas’ın ateşkesi ihlal etmesinin ardından anlaşmayı yeniden uygulamaya başladığını bildirdi.
Açıklamada, Gazze’nin çeşitli bölgelerine yoğun hava saldırıları düzenlendiği, ateş kemerleri kurulduğu ve “herhangi bir ihlale aşırı güçle karşılık verileceği” ifade edildi.
Tıbbi kaynaklar, kuşatma altındaki Gazze’de yerinden edilmiş kişilerin çadırları, bir okul ve gazetecilerin kaldığı binaların hedef alındığı saldırılarda 40’tan fazla kişinin öldüğünü, onlarca kişinin de yaralandığını bildirdi.
İsrail ordusunun, Filistinli savaşçıların Refah’taki mühendislik araçlarına saldırdığı iddiasının ardından, hava ve topçu saldırıları Güney’de Refah ve Han Yunus’u, orta kesimde Nuseyrat mülteci kampı ile Ez-Züveyda kasabasını, kuzeyde ise Cibaliya’yı hedef aldı.