Barrack: Gazze ateşkesi, Arap ülkelerinin İsrail'le normalleşmesini hızlandırıyor

img
Barrack: Gazze ateşkesi, Arap ülkelerinin İsrail'le normalleşmesini hızlandırıyor YDH

ABD’nin Gazze barış planı, Suudi Arabistan merkezli yeni bir Arap-İsrail diplomatik sürecinin kapısını araladı. Washington, Riyad’ın İsrail ile normalleşme adımlarının bölge ülkelerini de aynı yönde harekete geçireceğini ve Ortadoğu’da kapsamlı bir barış dalgası başlatabileceğini öngörüyor.




YDH- ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze Şeridi’ndeki savaşı sona erdirmek amacıyla hazırladığı 20 maddelik barış planının, bölgede benzeri görülmemiş bir siyasi ivme yarattığını söyledi.

Gazze’deki ateşkes anlaşmasını “olağanüstü bir başarı” olarak nitelendiren Barrack'a göre bu gelişme, “sadece birkaç gün önce birbirine düşman olan ülkeler arasında yeni bir barış ve refah döneminin başlangıcını” temsil ediyor.

Barrack’a göre bu plan, İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki normalleşme sürecinin genişlemesinin önünü her zamankinden daha fazla açtı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Barrack, “Hamas meselesinin çözümünde yaşanan zorluklara rağmen, bölgede daha fazla barış anlaşmasına giden yol artık daha açık” ifadelerini kullandı.

Barrack, Suudi Arabistan’ın normalleşme sürecine resmen katılmaya yakın olduğunu, Riyad’ın bu yönde adım attıkça diğer ülkelerin de onu takip edeceğini belirtti.

“Levant ülkeleri de yakında baskı altında olmayacaklar, hem bu refahın etkisiyle aynı yola girebilirler,” dedi.

Trump ise geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada, Washington’un Gazze’ye yönelik başlattığı “barış planına” Arap ülkelerinin gösterdiği olumlu tepkiyi överek, normalleşme anlaşmalarının yakın zamanda genişletileceğini doğruladı.

İlgili Haberler