Yemenli, muhalifler, hükümetin, ateşkes, önerisi" /> Yemenli, muhalifler, hükümetin, ateşkes, önerisi" /> Yemenli muhalifler hükümetin ateşkes önerisi" /> Yemenli muhalifler hükümetin ateşkes önerisi" /> Yemenli muhalifler hükümetin ateşkes önerisi" /> Yemenli muhalifler hükümetin ateşkes önerisi"> Yemenli, muhalifler, hükümetin, ateşkes, önerisi">

Yemenli muhalifler hükümetin ateşkes önerisi

Yemenli muhalifler hükümetin ateşkes önerisi"> img
Yemenli muhalifler hükümetin ateşkes önerisi YDH

YDH-Yemen hükümetinin ülkenin kuzeyindeki Şii muhaliflere yönelik aylar süren askeri operasyonların ardından önerdiği ateşkes Abdülmelik Tabatabai el-Husi liderliğindeki muhalif grup tarafından kabul edildi.




YDH-Yemen hükümetinin ülkenin kuzeyindeki Şii muhaliflere yönelik aylar süren askeri operasyonların ardından önerdiği ateşkes Abdülmelik Tabatabai el-Husi liderliğindeki muhalif grup tarafından kabul edildi.

 

Yemen’deki Şii muhaliflerin lideri Abdülmelik Tabatabai el-Husi, Yemen Savunma Bakanlığının yayınladığı bildiriyle yaptığı ateşkes önerisine “Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in ülkede akan kanın durdurulması için şiddete son verme teklifini kabul ediyoruz” diye cevap verdi.

 

Yemen ordusu ülkenin kuzeyindeki Şii muhaliflere yaklaşık beş aydır sürdürdüğü saldırılarda ağır kayıplar vermeye başlamış ve Devlet Başkanı General Ali Abdullah Salih geçtiğimiz ay orduya çatışmaların sürdüğü Sa’de kenti çevresinden geri çekilme emri vermişti.

 

Yemen hükümeti el-Husi liderliğindeki Şii muhalifleri İran ve Libya’dan yardım alarak ülkede “İmamet düzeni” kurmaya çalışmakla suçluyordu.

 

Muhalif lider Abdülmelik Tabatabai el-Husi ise daha önce yayınladığı bir bildiriyle hükümetin ülkenin kuzeyindeki muhalif Şiilerin İran ve Libya’dan destek aldığı yönündeki iddiasını yalanlayarak “Ülkedeki iç sorunları, bölgesel veya uluslar arası meselelere havale eden hükümetin bu çabasını kınıyor ve bunu kabul edilemez buluyoruz” demişti.

 

Abdülmelik Husi, yapılan propagandaların aksine hükümeti devirmek ve anayasayı ortadan kaldırmak gibi hiçbir hedeflerinin olmadığını istediklerinin yalnızca vatandaşlık haklarının ve ifade özgürlüklerinin resmen tanınması olduğunu söylemişti.

 

Yemen ordusunun savaş uçaklarıyla ve zırhlı birliklerle ülkenin kuzeyindeki Sa’de kenti ve çevresini bombalaması üzerine dünyadaki tüm insan hakları kuruluşlarından Sa’de kenti civarında işlenen suçlara dikkat çekmeye ve masum insanlara karşı gerçekleştirilen saldırıların sorumlularını mahkum etmeye çağıran Husi, hükümete bağlı medya organlarının mezhep ayrımcılığı yönündeki yayınlarına da tepki göstererek “Zeydisiyle, Şafiisiyle tüm İslami mezhep mensupları birbiriyle kardeştir. Hükümetin Şiilerle Sünniler arasında çıkardığı mezhep fitnelerini mahkum ediyoruz” demişti.

 

Ülkedeki yoğun sansürden dolayı kesin veriler bulunmamakla birlikte Yemen ordusunun yaklaşık beş ay önce ülkenin kuzeyindeki Sa’de kentinde bulunan el-Husi liderliğindeki Şii muhaliflere yönelik saldırılarında 4500 kişinin öldüğü, 9 bin kişinin yaralandığı, 45 bin kişinin mülteci durumuna düştüğü ve yüz bin evin de tahrip edildiği bildiriliyor.

 



Makaleler

Güncel