İsrail işgal hükümeti, bağımsız bir devlet soruşturma komisyonu kurmaktan vazgeçerek 7 Ekim soruşturmasının kapsamını belirleyecek bakanlar komitesini açıkladı. Ancak komitede yer alan tartışmalı isimler ve önceki açıklamalar nedeniyle yapı, kamuoyunda daha şimdiden “örtbas komitesi” olarak nitelendiriliyor.
YDH- İsrail işgal hükümeti, bağımsız bir devlet soruşturma komisyonu kurmaktan vazgeçerek 7 Ekim sürecini tanımlamak üzere Yariv Levin başkanlığında, Smotrich ve Strok gibi tartışmalı isimlerin yer aldığı bir bakanlar komitesi oluşturdu.
Karar, geçmişte tutum değiştiren bakanları da aynı yapıya dahil eden hükümete karşı yaslı ailelerin “örtbas komitesi” tepkisini daha da büyüttü.
Adalet Bakanı Yariv Levin’in başkanlık ettiği komite, savaşın ilk döneminde devlet komisyonuna karşı çıkan bakanlarla sonradan bu tutumundan dönen isimleri ve kamuoyunda sert tartışmalara yol açan açıklamalarıyla bilinen aktörleri bir araya getiriyor.
Levin ayrıca, eski Knesset üyesi Yifat Tomer-Yerushalmi hakkındaki soruşturmada da aktif bir rol üstleniyor.
Kurulda, savaşın başında devlet soruşturma komisyonu talep eden ancak daha sonra hükümet çizgisine çekilen Zeev Elkin, Avi Dichter ve Gila Gamliel gibi isimler de yer alıyor. Bu üç bakanın, önce bağımsız komisyon çağrısı yapıp ardından Yüksek Mahkeme’ye yönelik güvensizlik gerekçeleriyle geri adım atmaları dikkat çekiyor.
Netanyahu’ya yakın kaynaklar, komitenin 7 Ekim’e giden süreçte Yüksek Mahkeme’nin rolü ve hükümet karşıtı protestolara özel bir bölüm ayırması gerektiğini belirtiyor.
Netanyahu da defalarca protestoların 7 Ekim olayında payı olduğunu ileri sürmüştü.
7 Ekim’de Nahal Oz’da ortadan kaldırılan Al-Roi Ben-Shitrit’in babası Rafi Ben-Shitrit ise hâkimlere açık çağrıda bulundu:
“Bu komiteye katılmayın. Bu, hükümetin hakikatten kaçma operasyonunun devamıdır.”
Benny Gantz ise “Hangi dünyada soruşturulanlar, soruşturmanın yetkilerini belirler? Gerçeği değiştiremezsiniz. Bu komite sizi kurtarmayacak.” sözleriyle tepki gösterdi.
Avigdor Lieberman da yapıyı “örttürme girişimi” olarak niteledi.
Yair Lapid, komiteyi tanımayacaklarını duyurarak “Bu örtbas mekanizmasının parçası olmayacağım. Soruşturmayı yapması gerekenler, bizzat soruşturulması gerekenler olamaz.” dedi.