Son Dakika
İnşa

Colani: ABD himayesinde İsrail'le hâlâ görüşmeler sürdürüyoruz

06 Aralık 2025 Bu sayfayı yazdır

Heyet Tahrir eş-Şam lideri Colani, İsrail ile ABD himayesinde devam eden müzakerelerde Suriye’nin çekilme talebinin geniş destek gördüğünü belirterek, 1974 anlaşmasına müdahalenin bölgeyi tehlikeli bir noktaya sürükleyebileceği uyarısında bulundu; geçen ay Beyt Cinn’de yaşanan saldırıyı ise “savaş suçu” olarak nitelendirdi.

Colani: ABD himayesinde İsrail'le hâlâ görüşmeler sürdürüyoruz
Colani: ABD himayesinde İsrail'le hâlâ görüşmeler sürdürüyoruz YDH
Yazı boyutu
100%
1 dk okuma

YDH- Doha Forumu’na da katılan Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) örgütü lideri Colani, İsrail ile ABD himayesinde yürütülen müzakerelerin halen sürdüğünü belirtti.

Colani, bu görüşmelerde Suriye’nin “İsrail’in çekilmesi ve 8 Aralık öncesindeki pozisyonlara yeniden konuşlandırılması” talebinin, tüm nüfuzlu ülkeler tarafından desteklendiğini doğruladı.

1974 yılında imzalanan ve otuz yılı aşkın süredir yürürlükte olan anlaşmanın Suriye açısından “bir bakıma başarılı” olduğunu vurgulayan Colani, uluslararası ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin uzlaşısına sahip bu metinle oynamanın ve tampon bölge arayışına girmenin “ülkeyi tehlikeli bir noktaya sürükleyebileceği” uyarısında bulundu.

Haber içi

Colani, “Müzakereler şu anda devam ediyor ve ABD bu sürecin içinde bizimle birlikte yer alıyor. Meşru güvenlik endişelerinin giderilmesi ve iki tarafın da güvenliğini sağlaması için uluslararası destek mevcut.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, “İsrail saldırgan konumda; saldırıya uğrayan Suriye ise savunma pozisyonunda. O halde tampon bölge ve çekilme talebini kim ileri sürmeli?” sorusunu yöneltti.

Suriye resmi kaynakları, İsrail’in geçen ay sonunda güneydeki Beyt Cinn kasabasına yönelik düzenlediği saldırıda 13 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirmiş; HTŞ bu saldırıyı “savaş suçu” olarak nitelendirmişti.

İlgili Haberler