İran ve Rusya’nın, ekonomik, siyasi ve güvenlik alanlarında koordinasyonu artırmayı amaçlayan üç yıllık stratejik bir yol haritası üzerinde uzlaştığı kaydedildi.
YDH- İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, özellikle, devam eden Batı yaptırımları karşısında ikili iş birliğini güçlendirmeyi amaçlayan Rusya ile stratejik bir anlaşmanın sonuçlandığını duyurdu.
Moskova’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaretin sonunda konuşan Arakçi, iki ülkenin çeşitli alanlarda koordinasyonu yükseltmeyi ve ortak çıkarları ilerletmeyi hedefleyen üç yıllık bir yol haritası üzerinde mutabakata vardığını söyledi.
Arakçi, X’te yaptığı paylaşımda, “İran ile Rusya arasındaki stratejik ortaklık anlaşmasına dayanarak, iki ülkenin dışişleri bakanlıkları ikili iş birliği ve koordinasyonu daha üst bir seviyeye taşımak için 3 yıllık bir yol haritası üzerinde anlaştı.” ifadelerini kullandı.
Arakçi, geliştirilecek iş birliğinin bölgesel istikrarın desteklenmesi, altyapı ve enerji projelerinin genişletilmesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki yasa dışı eylemlerle karşı karşıya durulması da dahil olmak üzere birden fazla hedefe hizmet edeceğini vurguladı.
Yaptırımlara karşı ortak adımlar
Arakçi, ziyareti sırasında Rusya’nın üst düzey yetkilileriyle, mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşme de dahil olmak üzere, bir dizi temas gerçekleştirdi. Görüşmelerin, Tahran ile Moskova arasındaki uzun vadeli stratejik anlaşma çerçevesinde ekonomik, siyasi ve güvenlik bağlarının derinleştirilmesine odaklandığı belirtildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada, Şubat 2026’da İran’da düzenlenmesi planlanan Rusya-İran Daimi Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Komitesi’nin 19. oturumuna yönelik hazırlıkların sürdüğü kaydedildi.
Bakanlık ayrıca, her iki tarafın da ikili ticaretin yoğunlaştırılmasına ve enerji ile ulaştırma sektörlerindeki büyük ortak projelerin hayata geçirilmesine öncelik verdiğini ekledi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, çarşamba günü Moskova’da düzenlenen ortak basın toplantısında, tek taraflı yaptırımlara karşı koymak amacıyla uluslararası bir grup kurulmasına yönelik planları açıklamıştı.
Açıklama, ekonomik, nükleer ve jeopolitik alanlarda Rusya–İran stratejik iş birliğinin derinleştiğini ortaya koymuştu.