ABD güçlerinin 21 Aralık'tan bu yana Karayip Denizi'nde peşinde olduğu Bella 1 adlı petrol tankerinde, mürettebatın geminin bordasına Rusya bayrağı çizdiği bildirildi.
Yazar: Admin
YDH - The New York Times gazetesine bilgi veren iki Amerikalı yetkili, 21 Aralık'taki durdurma girişiminden bu yana ABD güçlerince takip edilen Bella 1 petrol tankerinin mürettebatının, kısa süre önce geminin bordasına Rusya bayrağı çizdiğini belirtti.
Yetkililer, bu hamlenin "Rusya'dan koruma talep etme çabası" olduğunu değerlendiriyor.
Haberde aktarılan bilgilere göre, gemi mürettebatının büyük bölümü Rusya, Hindistan ve Ukrayna vatandaşlarından oluşuyor.
ABD güçleri, Venezuela petrolü taşıyan gemilere yönelik uygulanan abluka kapsamında tankeri durdurmaya çalışmıştı.
The New York Times, 20 Aralık akşamı Amerikalı askerler gemiye yaklaştığında, Bella 1'in üzerinde hangi ülkeye ait olduğunu gösteren geçerli bir ulusal bayrak bulunmadığını yazdı.
Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi uyarınca, bayraksız olan gemiler "tabiiyeti olmayan gemi" statüsünde kabul ediliyor ve uluslararası hukuk gereği açık denizde denetlenmelerine izin veriliyor.
Bloomberg, tankerin Panama bayrağı altında hareket ettiğini bildirse de, gemi takip servisi Marinetraffic verileri Bella 1'in Guyana bayrağı taşıdığını gösteriyor.
Geminin tam konumu ise 17 Aralık'tan bu yana sinyal vericisinin kapalı olması nedeniyle kesin olarak saptanamıyor.
Gemi son olarak Antigua ve Barbuda adaları yakınlarında görülmüş, varış noktası olarak ise Curaçao adasını bildirmişti.
Amerikan makamları, İran petrolü taşıdığı şüphesiyle geçen yıldan bu yana yaptırım listesinde bulunan Bella 1 hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.
Helikopterli müdahale hazırlığı
Reuters tarafından paylaşılan bilgilere göre mürettebat, ABD Sahil Güvenlik ekiplerinin gemiye çıkmasına izin vermedi. Bu gelişme üzerine ABD güçleri ek destek talebinde bulundu.
Operasyona, helikopterlerle gemiye iniş yapabilen deniz güvenliği tehditlerine müdahale grubunun da dahil edilebileceği belirtiliyor.
CNN'in 27 Aralık tarihli haberinde ise, her ne kadar askeri birimler paslanmış haldeki boş gemiyi takip etmeyi sürdürse de, Washington'ın operasyondan vazgeçme veya bölgeye ek kuvvet sevk etme seçeneklerini değerlendirdiği ifade edildi.
Trump'ın petrol ablukası
ABD Başkanı Donald Trump, geçen haftalarda Venezuela'ya giden veya oradan ayrılan yaptırım altındaki tankerlere yönelik tam abluka kararı aldıklarını duyurmuştu.
Trump, Venezuela'nın "yasa dışı şekilde el koyduğu" petrolü geri almayı hedeflediklerini açıklamıştı.
Bu karar kapsamında Amerikan güçleri Aralık ayında iki gemiye el koydu. 10 Aralık'ta Skipper adlı büyük bir tanker, 20 Aralık'ta ise 2 milyon varil ham petrol taşıyan Centuries adlı süper tanker durduruldu.
Trump, el konulan gemilerin ve petrolün Washington'da kalacağını belirterek, "Belki satarız, belki de stratejik rezervlerimizde kullanırız" diye konuştu.