Amerika'nın İran'a saldırısının neden geciktiği açıklandı

img
Amerika'nın İran'a saldırısının neden geciktiği açıklandı YDH

İran’dan gelen hipersonik füze tehdidine rağmen, Trump’ın büyük bir savaşı göze alması beklenmiyor. ABD ise İsrail’e yakın bölgeye, füze savunma sistemleriyle donatılmış bir muhrip gemi gönderdi.



YDH- IntelSky’dan Telal Nahle’nin raporuna göre, Jared Kushner’in işgal altındaki Kudüs’teki varlığı ve ABD heyetinin İsrail’deki hareketleri, Netanyahu’nun “Barış Planı” görüşmeleriyle birlikte stratejik denklemi karmaşıklaştırırken, İran’dan hipersonik füze tehdidi olsa da Trump’ın büyük bir savaşı göze alması beklenmiyor.

Yeni göstergeler, bölgedeki askeri varlığın sadece uçak gemileriyle sınırlı kalmadığını, Kushner’ın uçağının da önemli bir referans noktası olduğunu ortaya koyuyor. Olası bir saldırının, Kushner’ın ve heyetinin uçakları bölgenin hava sahasını tamamen terk edene kadar başlamayacağı tahmin ediliyor. En düşük ihtimal ise saldırının, Kushner’ın işgal altındaki Kudüs’teki bir komuta sığınağındayken gerçekleşmesi, ancak bu Trump’ın iş ve aile odaklı yaklaşımıyla uyuşmayan aşırı riskli bir senaryo olarak görülüyor.

Buna rağmen, Doğu Akdeniz’e varan NATO’ya ait AWACS uçağı, sahne kurma aşamasında ve saldırı emri gelmeden istihbarat, gözetleme ve keşif görevlerini yürütmek üzere bölgede bulunuyor. Bu durum, askeri planların siyasi emirle derhal uygulamaya hazır olduğunu gösteriyor.

Dahası, Amerika Birleşik Devletleri, İran'ın olası bir saldırısına karşı koymaya yardımcı olabilecek füze savunma sistemleriyle donatılmış bir muhrip gemisini İsrail kıyılarına yakın bir bölgeye gönderdi.

Öte yandan, Katar'daki el-Udeyd üssünden batıya doğru hareket eden dört hava ikmal tankeri, saldırının gecikebileceği ihtimaline karşı yeniden konumlandırılıyor.

Tankerler, İran füzelerinden uzaklaştırılarak savaş başladığında güvenlikleri sağlanmaya çalışılıyor. Gerektiğinde hava desteği için yeniden harekete geçebilecek konuma getiriliyorlar.

İran cephesinden gelen açıklamalar ise “korkutucu belirsizlik” stratejisini yansıtıyor. Rahim Safevi’nin “savaşı bitirecek benzersiz bir silah” açıklaması ve Donanma’nın “akıllı kontrol” tehdidi, EMP benzeri alışılmadık savaş başlıkları veya intihar deniz insansız havası aracı sürüleri gibi taktiklerin devrede olabileceğine işaret ediyor.

“Onları bekliyoruz” ifadesi, İran’ın savaşın önlenmesi fikrinden vazgeçtiği ve ABD’nin askeri baskı stratejisinin karşılığını bulmadığını gösteriyor.

Son saha özeti (Cumartesi Sabahı, 24 Ocak – Güncelleme):
Durum, “Kushner’in Uçağı” adlı ince bir ip üzerinde sallanıyor.

Askeri açıdan her şey hazır; AWACS uçakları havada, uçak gemileri denizde mevzilenmiş durumda.

Politik açıdan ise, “Aile” sahada olduğu sürece kırmızı ışık yanmaya devam ediyor.

Nahle raporunu şu öngörülerle sonlandırıyor:

''Savaş “şimdi” başlamayacak. Aşırı gerginlik ve uzun bekleyiş sürecine tanık olacağız. Asıl işaret, “Kushner Tel Aviv’den ayrıldı” haberinin gelmesi olacak. O an, perde kalkmış ve füzelerin serbest bırakılacağı gerçek sinyal olacaktır.''