İsrail medyası: Ürdün sınırında korku senaryosuna hazırlanıyoruz
İsrail, 7 Ekim sonrası güvenlik doktrininde köklü bir değişikliğe giderek yarım asırdır "en sakin hattı" olan Ürdün sınırını yeniden askerileştiriyor.
YDH- İbranice yayın yapan Yediot Ahronot'a göre, İsrail işgal ordusu, on yıllardır "en sakin sınır" olarak tanımlanan Ürdün hattında, 1970’li yıllardan bu yana görülmemiş ölçekte bir askeri hareketlilik başlattı.
Yaklaşık 1 milyar şekellik dev bir bütçeyle hayata geçirilen proje kapsamında, bölgedeki terk edilmiş sığınaklar restore edilirken, sınır hattına yeni bir askeri tümen konuşlandırılıyor.
Ordunun yeni stratejisi, Ürdün sınırı boyunca uzanan ve 50 yıldır atıl durumda olan eski nehir hattı mevzilerinin yeniden aktif hale getirilmesini temel alıyor.
İşgal ordusu, özellikle doğu yönünden gelebilecek "kitlesel sızma" girişimlerine karşı bu tarihi savunma hattını ileri karakollarla modernize ederek tahkim ediyor.
7 Ekim Aksa Tufanı Operasyonu'nda yaşanan güvenlik zafiyetlerinin bir benzerinin bu cephede tekrarlanmaması için bölgedeki askeri kamplar "yüksek güvenlikli kaleler" şeklinde yeniden tasarlanıyor.
Doğudan gelen devasa tehdit projeksiyonlarına karşı savunma mimarisi de yapısal bir dönüşümden geçiyor.
Siyonist ordu, bu çerçevede 40-60 yaş arası, çatışma tecrübesi yüksek gönüllülerden teşkil edilen 96. Gilad Yedek Tümeni'ni kurdu. Yeni tümen, sınırın tüm operasyonel sorumluluğunun Güney Komutanlığı'ndan alınarak Merkez Komutanlığı'na devredilmesi sürecinde kilit bir rol üstlenecek.
Ancak askeri yetkililer, bu yeni yapılanmanın tam operasyonel kapasiteye ulaşması için en az bir yıllık bir süreye ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekiyor.
Askeri hazırlıklar yalnızca fiziksel tahkimatla sınırlı kalmıyor.
Kuzey Bekaa Vadisi gibi kritik stratejik noktalardaki eğitim merkezlerinde; acemi erlerden ultra-Ortodoks askerlere kadar tüm personel, ani bir işgal durumunda doğrudan muharebeye girebilecek hibrit savaş doktriniyle eğitiliyor.
ARKA PLAN: İsrail ordusu ve Haredim arasında askerlik çatlağı sürüyor
Bu kapsamlı hazırlık süreci, İsrail'in Ürdün sınırındaki stratejik durgunluk dönemini tamamen kapattığını ve bölgeyi aktif bir savunma sahasına dönüştürdüğünü gösteriyor.
İlgili Haberler
Netanyahu: Suriye'yi Türkiye konusunda defalarca uyardık ancak görmezd…
19 Ağustos 2026
İsrail, toplama kamplarında Filistinliler için darağacı kuruluyor
19 Ağustos 2026
Netanyahu, Trump'ın Gazze planına seçim engeli koydu
17 Ağustos 2026
Netanyahu’nun partisinde koltuk yarışı kızıştı
17 Ağustos 2026



