• 08/06/07 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-Lübnan’da cumhurbaşkanlığı seçimleri açısından önemli bulunan Kuzey Metn bölgesindeki ara seçimleri Hizbullah’ın müttefiki Mişel Aun liderliğindeki Ulusal Özgürlük Hareketinin adayı kazandı.




    YDH-Lübnan’da cumhurbaşkanlığı seçimleri açısından önemli bulunan Kuzey Metn bölgesindeki ara seçimleri Hizbullah’ın müttefiki Mişel Aun liderliğindeki Ulusal Özgürlük Hareketinin adayı kazandı.

     

    Sanayi Bakanı iken silahlı bir saldırı sonucu öldürülen oğlu Pier Cumeyyil’in yerine kuzey Metn bölgesinden aday olan Ketaib Partisi lideri Emin Cumeyyil, seçim sonuçlarının ortaya çıkmasından sonra Ermeni bölgelerinde hile yapıldığını öne sürerek seçimlerin yenilenmesini istiyorsa da rakibi Kamil Khuri’nin seçim zaferi resmi olarak ilan edildi.

     

    Milletvekili seçilerek eylül sonunda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 14 Martçıların adayı olmayı uman Emin Cumeyyil’in seçimi kaybetmesi, 14 Martçıların cumhurbaşkanlığı beklentilerine de önemli bir darbe vurmuş oldu.

     

    Emin Cumeyyil’in milyonlarca dolarlık seçim harcaması yapmış Mişel Aun’a aleyhine geniş çaplı bir yıpratma propagandasına başlatmıştı.

     

    Cumeyyil, Mişel Aun’un Gazze’de Şam’da ve Kum’da destekçilerinin bulunduğunu belirterek General Aun’u Suriye’nin ve müttefiklik anlaşması yaptığı Hizbullah’ın oyuncağı olduğu imajını oluşturmaya çalıştı ve onu Suriye’yi tekrar Lübnan’a geri getirmeye çalışmakla suçladı.

     

    Bütün bu aleyhte propagandalara rağmen Mişel Aun liderliğindeki Ulusal Özgürlük Hareketi’nin Kuzey Metn bölgesindeki seçimi kazanması hem parlamentodaki sandalye sayısının arttırılması hem de cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda önemli bir rakip olan Emin Cumeyyil’in saf dışı bırakılmış olması bakımından önemli bulunuyor.

     

    Gerek kuzey Metn bölgesinde kazanılan zafer ve gerekse doğu Beyrut’ta seçime katılım oranı Hizbullah liderliğindeki hükümet karşıtı koalisyonun toplumsal gücünü ortaya koyması bakımından dikkat çekici oldu.

     

    Hizbullah ve Emel ile bunların Sünni müttefiklerinin katılmadığı Lübnan ara seçimlerinin doğu Beyrut ayağında seçimlere yalnızca yüzde 20 civarında bir katılım oldu.

     

    Yalnızca Sad Hariri’nin Mustakbel partisinin katıldığı doğu Beyrut seçimlerinde Mustakbel partisinin adayı kazandı ise de seçime katılımın son derece düşük olması, Hizbullah, Emel, Ulusal Özgürlük Hareketi ve bunlarla müttefik olan Sünni, Hıristiyan ve Dürzi grupların herhangi bir dış müdahale olmaması durumunda aslında ülkedeki siyasi gücü rahatlıkla elde edebileceklerini ortaya koydu.

     

    Çapı küçük olsa da ortaya koyduğu sonuçların büyüklüğü bakımından Lübnan ara seçimlerini bu seçimlere katılmayan Hizbullah açısından bir zafer olarak yorumlamak hiç abartı syılmıyor.