İranlı üst düzey bir askeri yetkili, el-Meyadin'e yaptığı açıklamada, bölgedeki hasım taraflara yönelik enerji ihracatını hedef alan yeni bir caydırıcılık stratejisi izleyeceklerini duyurdu.
YDH - İranlı üst düzey bir askeri yetkili, el-Meyadin televizyonuna verdiği özel demeçte, bölgedeki çatışma dinamiklerini değiştirecek yeni caydırıcılık esaslarını açıkladı.
Söz konusu yetkili, yeni dönemde düşman taraflara ve ortaklarına bölge üzerinden "tek bir litre dahi petrol" ihracatına izin verilmeyeceğini vurguladı.
Yetkili, "güvenliğin herkes için geçerli olması veya kimse için geçerli olmaması" ilkesine işaret ederek, ABD ve İsrail'in İran'ın altyapısına yönelik saldırılarının devam etmesinin, bölgedeki güvenlik dengesini herkes için bozacağını belirtti.
"Yüksek yoğunluklu" çatışma senaryoları gündemde
İranlı kaynak, savaş şartları altında Hürmüz Boğazı'nın yönetiminin katı askeri ve güvenlik kurallarına tabi olacağını ifade etti. ABD ve İsrail güçlerinin, başarısızlıkla sonuçlanan saldırı planlarının ardından "geleneksel olmayan" davranışlar sergilediğine dikkat çeken yetkili, bu tutumun bölgeyi yeni bir sürece sürüklediğini savundu.
İranlı yetkili, bu tür provokatif eylemlerin sürmesi halinde Tahran'ın "yüksek yoğunluklu ve maliyetli" savunma senaryolarını devreye alacağını kaydetti.
Yetkili ayrıca, İran'ın karşı duruş kapasitesini savaşın genişlemesi durumunda daha üst bir seviyeye taşıyabileceğini vurguladı.
Laricani: Hürmüz Boğazı fiilen kapalı
İran İslam Cumhuriyeti Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Laricani, dün yaptığı değerlendirmede, ABD ve İsrail'in bölgede alevlendirdiği savaşın gölgesinde, Hürmüz Boğazı'nda herhangi bir güvenlik ortamının tesis edilemeyeceğini belirtti.
İranlı yetkililer, Hürmüz Boğazı'nın Tahran tarafından kapatılmadığını, ancak Washington ve Tel Aviv'in başlattığı çatışmalar nedeniyle bölgenin fiilen kullanılamaz hale geldiğini ve gemilerin geçiş güvenliğinin kalmadığını dile getirdi.
Küresel petrol ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) sevkiyatının yüzde 20'sinin geçiş güzergahı olan Hürmüz Boğazı'ndaki bu durum, enerji piyasaları üzerinde ciddi bir risk teşkil ediyor.