ABD-İsrail’in bölgedeki saldırgan tutumu ile Hürmüz Boğazı’ndaki tırmanan gerilim, küresel enerji arzını "felaket" senaryosuyla karşı karşıya bıraktı.
YDH- Küresel enerji piyasaları, ABD-İsrail’in İran’a yönelik süregelen saldırgan politikaları ve Hürmüz Boğazı’ndaki sevkiyat hatlarının kesintiye uğraması nedeniyle tarihinin en ağır sınavlarından birini veriyor.
Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Aramco, Salı günü yaptığı resmi açıklamayla, günlük küresel petrol arzının yaklaşık %20’sinin geçtiği bu stratejik su yolundaki aksamaların devam etmesi durumunda piyasaların "felaket" sonuçlarla sarsılacağı konusunda uluslararası toplumu uyardı.
Şirketin finansal sonuçlarını paylaşmak üzere düzenlenen basın toplantısında konuşan Aramco CEO’su Emin Nasır, mevcut krizin boyutlarını çarpıcı ifadelerle ortaya koydu.
Nasır, "Küresel petrol piyasaları için yıkıcı sonuçlar kapıda. Bu aksama süreci uzadıkça, küresel ekonomi üzerindeki sarsıcı etkiler de o denli şiddetli olacaktır" dedi.
Bölgedeki petrol ve doğalgaz sektörünün bugüne kadar karşılaştığı en büyük krizle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Nasır, küresel petrol stoklarının son beş yılın en düşük seviyesine gerilediğine dikkat çekerek, belirsizliğin sürmesi halinde bu düşüşün geri dönülemez bir hız kazanacağını belirtti.
Operasyonel düzeyde de ciddi aksamaların yaşandığına işaret eden Al-Nasser, Aramco’nun sevkiyatları gemilere yükleyememesi sebebiyle Körfez üzerinden yapılan petrol ihracatının halihazırda durdurulduğunu açıkladı.
Şirketin, mevcut olağanüstü koşullara rağmen müşterilerinin taleplerini karşılamak adına yoğun bir mesai harcadığını ifade eden CEO, buna karşın güncel üretim seviyelerine dair spesifik veri paylaşmaktan kaçındı.
Jeopolitik gerilimin askeri kanadında ise tansiyon düşmüyor. Devrim Muhafızları Ordusu, ABD ve İsrail’in saldırgan eylemlerine devam etmesi halinde Basra Körfezi’ni bir enerji koridoru olmaktan çıkaracaklarını duyurdu.
Yapılan sert açıklamada, saldırıların sürmesi durumunda Ortadoğu’dan "tek bir litre petrolün" bile geçişine izin verilmeyeceği kararlılıkla ifade edildi.
Piyasalardaki fiyat dalgalanmaları ise Washington’dan gelen açıklamalarla kaotik bir seyir izliyor. Pazartesi günü son üç yılın zirvesini görerek 120 dolar sınırına dayanan Brent petrolü, Salı günü 92 dolar seviyelerine geriledi. Bu düşüşte, ABD Başkanı Donald Trump’ın savaşın kısa sürede sona ereceğine dair öngörüleri etkili oldu.
Ancak Trump, iyimser mesajlarının hemen ardından, İran’ın sevkiyat hatlarını engellemesi durumunda ABD’nin çok daha sert askeri darbeler indireceğini belirterek, dünyanın en kritik deniz enerji yollarından biri üzerindeki savaş tamtamlarını daha da güçlendirdi.