Arap Birliği: İran'ın saldırıları stratejik hata
Arap Birliği, İran'ın Ortadoğu'daki Amerikan üslerini hedef alırken bazı Arap ülkelerinin de zarar görmesine tepki gösterdi.
YDH - Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Hüssam Zeki, İran'ın Arap ülkelerindeki Amerikan askeri üslerine yönelik saldırı kararını "stratejik hata" olarak niteledi.
Zeki, Sky News Arabia televizyonuna verdiği demeçte Tahran'ın gerçekleştirdiği saldırıların uluslararası hukukun sınırlarını aştığını iddia etti.
Zaki, İran'ın eylemlerinin kınanması gerektiğini belirterek, "İran'ın saldırılarını kınamak için uluslararası destek toplamak amacıyla çalışıyoruz. Arap liderliği İran saldırganlığına karşı koyarken büyük bir bilgelik sergiledi" dedi.
Arap ülkeleri İran'dan saldırıları durdurmasını istedi
Geçen haftalarda Arap Birliği'ne üye ülkeler Tahran'a çağrıda bulunarak, Körfez ülkelerinin topraklarına yönelik saldırıların derhal durdurulmasını talep etmişti.
Açıklamada İran'a "sağduyulu davranma" çağrısı yapılmış ve Arap ülkelerinin İran çevresindeki çatışmanın tarafı olmadığı öne sürülmüştü.
Arap başkentleri ayrıca bölgedeki savaş ihtimaline başından beri karşı çıktıklarını da ifade etmişti.
İran, 28 Şubat'ta kendisine karşı başlatılan haydutluk eyleminin ardından Ortadoğu'daki Amerikan askeri üslerine ve İsrail'e yönelik saldırılar düzenlemeye başladı.
Tahran yönetimi ayrıca Hürmüz Boğazı'ndan geçmeye çalışan petrol tankerlerini de hedef alıyor.
İran'ın Moskova Büyükelçisi Kazım Celali, İran Dışişleri Bakanlığının Körfez ülkeleriyle temas halinde olduğunu ve saldırıların da gündemde olduğunu söyledi.
Celali, "Bu saldırıların onların topraklarında gerçekleşmesinin tek nedeni, bu ülkelerde Amerikan askeri üslerinin bulunmasıdır" ifadelerini kullandı.
İlgili Haberler
WSJ: Yemen Suudilerin askeri zayıflıklarını açığa çıkardı
19 Ekim 2026 17:20
Yemen: Mısır askerlerinin Suud’daki üslerini tespit ettik
19 Ekim 2026 15:05
Yemen misillemeleri Riyad’daki ofisleri boşalttı
19 Ekim 2026 13:41
Suud parayı verdi, düdüğü çaldı: Mısır ordusu Suud’un hizmetinde
19 Ekim 2026 10:40
