• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez, Suriye ile doğrudan görüşmelere hazır olduklarını belirterek iki taraf arasındaki gerginlik döneminin sona ermiş olduğunu söyledi.




    YDH-İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez, Suriye ile doğrudan görüşmelere hazır olduklarını belirterek iki taraf arasındaki gerginlik döneminin sona ermiş olduğunu söyledi.

     

    İsrail savaş uçaklarının Suriye ve Türkiye hava sahasını ihlal etmesinden sonra ilk kez en üst düzeyde açıklama yapan İsrail, Suriye’ye doğrudan görüşme önerisi getirdi.

     

    Bugün gazetecilere açıklamada bulunan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez “İsrail ve Suriye arasındaki gerginlik dönemi sona ermiştir, şu an son derece dürüst ve ciddiyiz. Bu sebeple yeni gerginliklere, söylentilere ve tahminlere gerek yok” dedi.

     

    Suriye ile barışı gerçekleştirmek için doğrudan görüşmelere hazır olduklarını belirten Perez, “Suriye ile ön şartsız olarak doğrudan görüşmelere hazırız, ben kişisel olarak Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’e saygı duyuyorum” diye konuştu.

     

    İsrail 1967 yılında Suriye’ye ait Golan tepelerini işgal etmiş, 1981 yılında da burayı kendi topraklarına ilhak ettiğini ilan etmişti.

     

    Suriye ve İsrail arasında yapılan barış görüşmeleri 2000 yılında Golan tepeleri sorunu yüzünden kesintiye uğramıştı.

     

    İsrail savaş uçaklarının Suriye ve Türkiye hava sahasını ihlal etmesinin üzerinden 10 günden fazla bir zaman geçmiş olmasına ve Türkiye’nin konuyla ilgili olarak Tel-Aviv rejiminden açıklama istemesine rağmen, herhangi bir açıklamada bulunmayan İsrail, basına da bu konuda sansür getirmiş bulunuyor.

     

    Öte yandan CNNtürk’ün haberine göre İsrail Başbakanı Ehud Olmert de Suriye ile görüşmelere hazır olduklarını açıklarken, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın eski bürokratlarından, geçmişteki gizli İsrail-Suriye barış çabalarının mimarlarından Alon Liel, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın İsrail'e "Suriye'ye hava operasyonu nedeniyle teşekkürlerini iletmek amacıyla geldiğini" öne sürdü.

     

    Liel, İsrail savaş uçaklarının, Suriye hava sahasını ihlaliyle ilgili haberlere değinirken, "Sanıyorum, ne yaptıysak, eğer yaptıysak, bu Amerikalılara çalışmaktır. Hatta belki Amerikalılar için bir istihbarat çalışmasıydı. Bu yüzden Rice'ın Filistin meselelerini tartışmaktan ziyade, teşekkür etmek için geldiğini sanıyorum" dedi.

     

    "Savaş uçaklarının uçtuğu söylenen Suriye'nin kuzeydoğusu, Şam'a göre geçmişte İsrail'i rahatsız etmiş bir bölge değil. Amerikalıları daha fazla rahatsız eden bir bölge" diye konuşan Liel, "Onlar için çalıştık. Bildiğiniz gibi, onlar için çalışmamız için çok para verirler. Görünüşe göre memnunlar. Bu, Suriyelileri zor durumda bırakıp, Şer Ekseni'nin daha derinlerine iter" ifadesini kullandı.