İsrail:, Nükleer, silahımız, yok;, İran:, O, zaman" /> İsrail:, Nükleer, silahımız, yok;, İran:, O, zaman" /> İsrail: Nükleer silahımız yok; İran: O zaman" /> İsrail: Nükleer silahımız yok; İran: O zaman" /> İsrail: Nükleer silahımız yok; İran: O zaman" /> İsrail: Nükleer silahımız yok; İran: O zaman"> İsrail:, Nükleer, silahımız, yok;, İran:, O, zaman">

İsrail: Nükleer silahımız yok; İran: O zaman

İsrail: Nükleer silahımız yok; İran: O zaman"> img
İsrail: Nükleer silahımız yok; İran: O zaman YDH

YDH- Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı Genel Kurulunda hakkında NPT konvansiyonuna üye olması konusunda karar çıkarılan İsrail, bugünkü oturumda nükleer silaha sahip olmadığını belirtti.




YDH- Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı Genel Kurulunda hakkında NPT konvansiyonuna üye olması konusunda karar çıkarılan İsrail, bugünkü oturumda nükleer silaha sahip olmadığını belirtti.

 

BM Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı’nın genel kurul toplantısında İran, Suriye, Mısır, Lübnan, Irak, Libya, Küba, Endonezya ve Malezya temsilcilerinin nükleer tesislerini Ajans denetimine açması için İsrail üzerinde kurduğu baskı, İsrail temsilcisinin kendi başbakanını yalanlamasına ve nükleer silahlara sahip olmadıklarını açıklamasına sebep oldu.

 

Ajans genel kurulunda ülkesi hakkındaki suçlamalara cevap veren İsrail temsilcisi, öğleden sonraki oturumda “Başbakanımızın nükleer silahlara sahip olduğumuzu söylediğine ilişkin ifadeler doğru değildir. Biz bu güce sahip olduğumuzu asla söylemedik” dedi.

 

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, geçtiğimiz yıl bir Alman televizyonuna verdiği demeçte ülkesinin nükleer askeri güce sahip olduğunu vurgulamış, Olmert’in açıklaması bir itiraf olarak değerlendirilerek birçok ülke tarafından mahkum edilmişti.

 

İsrail temsilcisinin bu açıklaması üzerine söz alan İran’ın Ajans’taki daimi temsilcisi Ali Asgar Sultaniye, “bu durumda geriye tek bir seçenek kalıyor; Genel Kurul Ajans Başkanına tam yetki vermeli ve Ajans da denetçilerini konuyu araştırmak üzere göndermelidir. İsrail’in nükleer silahlara sahip olup olmadığı veya kimin doğru söylediği ancak bu şekilde ortaya çıkar” dedi.

 

Uluslar arası toplumun İsrail’in nükleer silahlara sahip olup olmadığını bilmeye hakkı olduğunu belirten Sultaniye, Ajans denetçilerinin İsrail’de yapacağı araştırma ile İsrail elçisinin doğru söyleyip söylemediğinin de anlaşılacağını ifade etti.

 

Nükleer silahların yayılmasını önlemeyi amaçlayan NPT konvansiyonuna üye olmayı reddeden İsrail, Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı’na da nükleer tesislerinde denetleme yapma izni vermiyor.

 

İrna haber ajansı, Ajans’ın 1400 denetçisine nükleer tesislerinde araştırma yapma izni veren İran’ın, İsrail temsilcisine verdiği cevabın en mantıklı çözüm yolu olduğunu belirten diğer ülke temsilcilerinin, Ali Asgar Sultaniye’yi tebrik ettiğini duyurdu.

 



Makaleler

Güncel