Lübnan direnişi: Ateşkes, İsrail’in çekilmesine zemin olmalı

img
Lübnan direnişi: Ateşkes, İsrail’in çekilmesine zemin olmalı YDH

Direnişe Vefa İttifakı, Lübnan ile İsrail arasındaki geçici ateşkesin işgal güçlerinin çekilmesine ve saldırıların durdurulmasına zemin oluşturması gerektiğini belirtti.




YDH- Lübnan parlamentosundaki Direnişe Vefa İttifakı, cuma günü yaptığı açıklamada, Lübnan ile İsrail işgali arasında sağlanan geçici ateşkesin, işgal güçlerinin ülkenin güneyinden çekilmesine ve saldırıların durdurulmasına zemin hazırlaması gerektiğini vurguladı. İsrail’in kurduğu tuzaklara doğru kademeli bir sürüklenme riskine karşı uyarıda bulundu.

Blok, yayımladığı açıklamada, “Yönetim, ABD yönetimine ve İsrail dayatmalarına boyun eğerek ülkeyi büyük bir çıkmaza sürükledi” ifadelerini kullandı. “Bu yönetim, düşmanla müzakerelere girmek için daha önce ön koşul olarak ilan ettiği tüm taahhütlerden geri adım attı.” dedi.

Açıklamada ayrıca, “Yönetim, ateşkesin sağlanması ve düşmanın çekilmesi gerçekleşmeden dahi doğrudan müzakere yolunu seçti” denildi ve “İsrail tuzaklarına doğru kademeli sürüklenme ve müzakere isteği gösterenlere karşı düşmanın şantajı riskine” dikkat çekildi.

Direnişe Vefa İttifakı, “ateşkese temkinli bağlılık” vurgusu yaptı. Bunun, Lübnan’ın tüm bölgelerini, sınır hattı da dahil olmak üzere kapsaması, düşmanca faaliyetlerin durdurulmasını içermesi, işgal güçlerinin hareket serbestisini kısıtlaması ve İsrail’in çekilmesine zemin oluşturması şartına bağlı olduğunu belirtti.

İttifak ayrıca, “ateşkese ulaşılmasının öncelikle İran’ın baskıları ve temasları sayesinde gerçekleştiğini” ifade etti.

Açıklamada, “ateşkesin 10 günlük bir süreyle sınırlandırılmasının, Lübnan hükümetine baskı kurmayı ve doğrudan müzakereleri hızlandırmayı amaçladığı” uyarısında bulunuldu.

Söz konusu açıklama, ABD Başkanı Donald Trump’ın perşembe günü duyurduğu Lübnan ile İsrail işgali arasındaki geçici ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından geldi.

Açıklaman, Lübnan hükümetinin işgalle doğrudan müzakerelere yöneldiği bir dönemde yapıldı.

Bu kapsamda salı günü Washington’da Lübnan’ın büyükelçisi ile İsrail temsilcisi arasında, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun da katılımıyla bir toplantı gerçekleştirildi.



Makaleler

Güncel