İsrail’de casusluk alarmı: F-15 bilgileri İran'a sızdırıldı

img
İsrail’de casusluk alarmı: F-15 bilgileri İran'a sızdırıldı YDH

İsrail Hava Kuvvetleri’nde görevli iki teknisyenin, F-15 savaş uçaklarına ait kritik bilgileri İran’a aktardıkları iddiasıyla yargılanacağı bildirildi.




YDH- İsrail kamu yayıncısı KAN News’un aktardığına göre, Aşdod yakınlarındaki Tel Nof Hava Üssü’nde görevli iki İsrail Hava Kuvvetleri teknisyeninin, “Kükreyen Aslan Operasyonu” sırasında İran adına casusluk yaptıkları suçlamasıyla yargılanacağı bildirildi.

“F-15 belgeleri ve fotoğraflar paylaşıldı” iddiası

Haberde, İsrail hava Kuvvetleri bünyesinde F-15 savaş uçakları üzerinde çalışan iki teknisyenin, motor şemalarına ilişkin belgeler ile bir uçuş eğitmeninin yüzünü gösteren fotoğrafları paylaştıkları şüphesi bulunduğu ifade edildi. Bu tür materyallerin paylaşımının askeri sansür kurallarına aykırı olduğu belirtildi.

Ayrıca teknisyenlerden, eski Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir hakkında bilgi toplamalarının istendiği öne sürüldü.

Suçlamalar ağırlaştırılabilir

Haberde, yetkililerin teknisyenlerden biri hakkında casusluk suçlamasının “vatana ihanet”e çevrilip çevrilmeyeceğini değerlendirdiği aktarıldı.

Ayrıca, üs içerisindeki sekiz askerin daha söz konusu faaliyetlerden haberdar oldukları halde durumu yetkililere bildirmemekle şüpheli konumda olduğu ifade edildi.

 “F-15 sızıntısı” güvenlik tartışması yarattı

Uzmanlar, olayın, İsrail ile İran arasındaki gerilimin yüksek seyrettiği bir dönemde ortaya çıkmasına dikkat çekti. Bu süreçte İsrail’in İran’a yönelik hava operasyonları ile karşılıklı istihbarat faaliyetlerinin yoğunlaştığı ifade edildi.

Benzer casusluk vakalarının geçmişte de yaşandığı hatırlatılırken, F-15 savaş uçakları gibi kritik bir platforma ilişkin bilgi sızdırıldığı iddialarının güvenlik açısından ciddi endişelere yol açtığı kaydedildi. Bu uçakların, İsrail Hava Kuvvetleri’nin ana vurucu unsurlarından biri olduğu vurgulandı.

Güvenlik soruşturması başlatıldı

Olayın ardından Tel Nof Hava Üssü komutanının, kimliği açıklanmayan bir “tuğgeneral” rütbesindeki subay olduğu belirtilerek, askerleri güvenlik bilgilendirmesi için topladığı aktarıldı.

Komutanın, olayın detaylarını netleştirmek üzere Şin Bet tarafından ifadeye çağrıldığını askerlerle paylaştığı bildirildi.