Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak er-Rubaie, Bağdat’ın ABD’nin Irak’ta kalıcı
YDH-Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak er-Rubaie, Bağdat’ın ABD’nin Irak’ta kalıcı askeri üs kurmasına asla izin vermeyeceğini belirterek bunun kendileri açısından bir kırmızıçizgi olduğunu belirtti.
YDH-Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak er-Rubaie, Bağdat’ın ABD’nin Irak’ta kalıcı askeri üs kurmasına asla izin vermeyeceğini belirterek bunun kendileri açısından bir kırmızıçizgi olduğunu belirtti.
El-Arabiya televizyonuna demeç veren Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak er-Rubaie, “Irak zaman zaman, terörizmle mücadele, sınırların korunması, diplomatik, siyasi ve ekonomik destek gibi konularda ABD’nin yardımlarına ihtiyaç duymaktadır; ancak yabancı bir ülkeye asker bulundurma veya kalıcı üs kurma izni verilmesi kırmızıçizginin aşılmasıdır. Bu da hiçbir milliyetçi Iraklı tarafından kabul edilemez” dedi.
2003 yılındaki Irak işgalinden sonra bu ülkede bulunan 160 bin civarındaki ABD askeri, BM kararı çerçevesinde Irak’ta bulunuyor.
Irak ve ABD tarafından imzalanan ve iki ülke arasında uzun vadeli işbirliğini geliştirmeyi hedefleyen protokolün imzalanmasından sonra ABD’nin Irak’ta kalıcı askeri üsler kuracağı yönünde değerlendirmeler yapılıyor.
İlgili Haberler
Irak’ta Haşdi yasası çıkmazı ve İran’a saldırı uyarısı
02 Kasım 2026 11:45
Süleymaniye’ye taşınan İranlı Kürt terör örgütleri silahsızlandırıldı
02 Kasım 2026 10:54
ABD, İsrail’e İran’ı Irak hava sahasından vurma izni verdi
02 Kasım 2026 10:38
ABD, Irak'ın hava savunma sistemi almasını engelliyor
31 Ekim 2026 19:10
