Brookings’in İran ve bölge konusundaki ilginç yorumu

img
Brookings’in İran ve bölge konusundaki ilginç yorumu YDH

SAAF-Merkezi Washington’da bulunan Brookings Institution adlı düşünce kuruluşu Irak savaşı sonrası İran’ın bölgede artan nüfuzu




YDH-Merkezi Washington’da bulunan Brookings Institution adlı düşünce kuruluşu Irak savaşı sonrası İran’ın bölgede artan nüfuzu ve nükleer programının bölge ülkeleri tarafından nasıl algılandığı konusunda bir analiz yayınladı.  

Değerlendirmeye Ahmedinejad’ın mektubuna değinerek başlayan Brookings Institution, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın ABD Başkanı Bush’a gönderdiği mektupla Arap ülkelerinin desteğini kazandığını belirtti.

Shibley Telhami’nin Borookings için yaptığı analizde ABD’nin İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın Bush’a gönderdiği mektubun muhataplarından sadece biri olduğu belirtti.

“Şu açıkça ortaya çıktı ki İran uluslar arası alanda, özellikle de İslam dünyasında önemli bir muhatap arayışı içerisindedir, Ahmedinejad’ın Endonezya’da oldukça sıcak karşılanmış olması da İran’ın Arap dünyasındaki çalışmalarının en önemli ve en dikkate değer sonuçlarından sadece biridir.” tespitinin yapıldığı analizde ayrıca şu ifadelere yer verildi.

“Tarihsel olarak Arap ülkeleri, İran’la husumete dayalı bir rekabet içerisinde oldular. Örneğin İran-Irak savaşı sırasında birçok Körfez ülkesi aslında Saddam Hüseyin’e karşı olmasına rağmen, İran İslam Cumhuriyeti’nin bölgede güç kazanmasından duyduğu endişeyle Saddam’ın yanında yer aldı.

Bu gerçek göz önünde bulundurulduğunda genel olarak Arapların ve özelde de onların devletlerinin, uluslar arası toplumun İran’a baskı yapmasını ve İran’ın nükleer programını durdurmasını, hatta İran’ın potansiyel olarak zayıflatılması için ABD’nin İran’a müdahale etmesini istedikleri yönünde bir düşünce oluşmaktadır.

Fakat el-Cezire televizyonunun 36 bin kişi üzerinde yaptığı bir araştırma sonucuna göre ankete katılanların yüzde 73’ü İran’ın nükleer programını kendisi için bir tehdit olarak görmediğini ortaya koydu.”

Öte yandan Telhami’nin, Zogby International adlı kurumun desteğiyle Mısır, Suudi Arabistan, Fas, Ürdün, Lübnan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Arap ülkelerinde gerçekleştirdiği kamuoyu araştırması da Arapların çoğunun İran’ın nükleer programına yönelik yapılan uluslar arası baskıları desteklemediği sonucunu ortaya çıkardı.

 Telhami şöyle devam ediyor: “Irak savaşının sonuçlarını da göz önünde bulundurarak, onları en çok endişelendiren hususlar içerisinde İran’ın gücünü arttırması Arapların sadece yüzde 4’ünün dile getirdiği bir husus oldu. Onları en çok endişelendiren ise Irak’ın bölünmesi ve Amerika’nın Irak’taki varlığını sürdürmesiydi.”

Brookings’in analizinde ayrıca şu ifadelere yer veriliyor: “Arap ülkeleri, özellikle de Körfez ülkeleri, İran’ın bölgedeki nüfuzunun artmasından endişeliler; ama İran’la yapılacak bir savaş bölgedeki istikrarsızlığı ve Irak’taki sorunları daha da arttıracağı için onları daha da fazla endişelendiriyor.”



Makaleler

Güncel