Yemen ordusu Taiz batısında stratejik noktaları ele geçirdi
Sanaa hükümetine bağlı Yemen ordusu, Taiz vilayetinin batısında yürüttüğü operasyonlarla stratejik Halid bin Velid Askeri Kampını ve Vaziye bölgesini ele geçirerek Moha kentine yaklaştı.
YDH - Yemen'de Sanaa hükümetine bağlı silahlı kuvvetler, Taiz vilayetinin batısında ve Babülmendep Boğazı arasında önemli mevzileri kontrol altına aldı.
El Ahbar gazetesine bilgi veren başkent Sanaa'daki kaynaklar; Ensarullah birliklerinin Moha'nın doğusunda Suudi Arabistan destekli gruplarla girdiği şiddetli çatışmaların ardından tüm Vaziye bölgesini ele geçirdiğini, Moha'nın doğu kapısına ve Babülmendep yakınlarındaki sahil bölgesi Zubab'a doğru ilerlediğini bildirdi.
Çatışmalar sonucu Sanaa güçleri, stratejik Halid bin Velid Askeri Kampı ile Moha Kavşağı'nın kontrolünü de sağladı.
Gözlemciler, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile bağlantılı Tarık Salih güçlerinin çekildiği kampın kaybını, Babülmendep Boğazı'na hakim sahil kenti Moha'nın el değiştirmesi yolunda kritik bir eşik olarak değerlendiriyor.
Yaklaşık 12 kilometrekarelik bir alana yayılan ve Moha kentine 40 kilometre mesafede bulunan Halid bin Velid Askeri Kampı, Taiz ile Hudeyde arasındaki ana ikmal yolunun birinci savunma hattı sayılıyor.
Tesis, aynı zamanda Taiz-Hudeyde ile Taiz-Moha-Mendep güzergahlarının kesişim noktasında yer alıyor.
Zubab'daki yerel kaynaklar, Tarık Salih'e bağlı birliklerin günlerdir süren sevkiyatla askeri araç ve teçhizatlarını bilinmeyen bir bölgeye taşıyarak kampı tahliye ettiğini aktardı.
Sanaa güçlerinin ilerleyişi, güney Hudeyde'deki Hays ve Cerahi cephelerinde bulunan Selefi gruplarda Aden ile Lahic'i batı sahiline bağlayan ana ikmal hattının kesileceği endişesi yarattı; bazı gruplar güneye çekilmeye başladı.
Karadaki ilerleyişi durduramayan Suudi Arabistan ise hava saldırılarını yoğunlaştırdı. Sanaa güçleri sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri, Suudi savaş uçaklarının 12 saat içinde Cevf, Marib, Taiz, Hudeyde, Saada ve Beyda vilayetlerine toplam 54 hava saldırısı gerçekleştirdiğini açıkladı.
Seri, operasyonlarda Hamis Müşeyt'teki Kral Halid Hava Üssü'nden kalkan F-15SA tipi ve Taif'teki Kral Fahd Hava Üssü'nden havalanan Typhoon tipi jetlerin kullanıldığını belirterek, saldırıların karşılıksız kalmayacağını söyledi.
İlgili Haberler
İran’dan savaşın bitiş şartları: 'Direniş Ekseni anlaşmaya dahil edilm…
21 Ekim 2026 19:45
Yemenli Profesör: Bölgeyi koruyacak tek güç İran ve Direniş Ekseni'dir
21 Ekim 2026 19:12
Hizbullah: Sakin olun; kaderlerimiz bu geçici iktidara bağlı değil
18 Ekim 2026 19:59
Foreign Policy: ABD, Ortadoğu’nun mezhep fay hatlarını yeniden hareket…
18 Ekim 2026 00:48
