Son Dakika
İnşa

Yemen’de 210 esir özgürlüğüne kavuştu

12 Eylül 2026 21:52 Bu sayfayı yazdır

Suudi Arabistan’ın batı kıyısındaki hapishanelerden serbest bırakılan 210 savaş esiri Sana’a’da karşılanırken, Yemen Esirler İşleri Komitesi takas anlaşmasının tamamlanması için Suudi Arabistan’a çağrı yaptı.

Yemen’de 210 esir özgürlüğüne kavuştu
Yemen’de 210 esir özgürlüğüne kavuştu YDH
Yazı boyutu
100%
1 dk okuma

YDH ― Yemen silahlı kuvvetlerinin Muha, Babülmendeb ve Taiz’i geri almasının ardından, Batı Kıyısı’ndaki Suudi destekli güçlere ait hapishanelerden serbest bırakılan 210 savaş esiri Cumartesi günü başkent Sana’a’ya ulaştı. 5 ila 8 yıl arasında hapis yatan esirler, Sana’a’da halk ve yetkililer tarafından düzenlenen törenle karşılandı.

Esirler İşleri Komitesi Başkanı Abdülkader el-Murtaza, serbest bırakılanların son anlaşma kapsamında takas edilmesi kararlaştırılan kişiler arasında olduğunu ancak “düşmanın inatçı davranarak anlaşmayı engellediğini” söyledi. El-Murtaza, bu esirlerin ve yüzlerce tutuklunun, “Allah’ın cezası daha da şiddetlidir” operasyonu sırasında “Suudi düşmanın seferberliklerinin” püskürtülmesinin ardından özgürlüğüne kavuştuğunu belirtti.

El-Murtaza ayrıca Suudi rejiminin serbest bırakılan bazı esirler hakkında ölüm ve hapis cezaları verdiğini, “Batı Kıyısı’nı özgürleştirme savaşında” yüzlerce esiri terk ettiğini söyledi. Suudi Arabistan’a yaşananlardan ders çıkararak esir takası anlaşmasını tamamlamak için inisiyatif alma çağrısı yapan el-Murtaza, Yemen’in diğer tarafla yakın zamanda varılan takas anlaşmasını tamamlamaya tamamen hazır olduğunu vurguladı.

Yemen Sağlık Bakanlığı ise Sana’a’da yaptığı açıklamada, 3 Eylül’den bu yana “Suudi saldırıları” sonucunda 82 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. Gelişmeler, Yemen silahlı kuvvetlerinin çeşitli illerde Suudi destekli güçlerle çatışması ve Suudi Arabistan’ın bu güçlerin yoğunlaştığı bölgelere önleyici saldırılar düzenlemesinin ardından yaşandı.

Suudi Arabistan, bu süreçte Marib, el-Cevf, Taiz ve Hudeyde’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ile yönelik hava saldırılarını sürdürüyor.

İlgili Haberler