İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda ayrılığı görüşmek için buluşuyor
İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda liderleri, üç ülkenin anayasal geleceği, bağımsızlık ve Birleşik Krallık’tan ayrılma ihtimaline ilişkin tartışmaların yoğunlaştığı bir dönemde Cardiff’te bir araya gelecek.
YDH ― The Telegraph gazetesinin haberine göre İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda başbakanları, üç ülke arasındaki anayasal değişim ve iş birliğini ele alarak Birleşik Krallık’tan ayrılma ihtimalini görüşmek üzere pazartesi günü Cardiff’te bir araya gelecek.
İskoçya Başbakanı John Swinney, Galler Başbakanı Rhun ap Iowerth ve Kuzey İrlanda Başbakanı Michelle O’Neill’in ekonomi, enerji, Avrupa ve anayasal meselelerde daha yakın iş birliği çağrısı yapan bir mutabakat zaptı imzalaması bekleniyor.
Sinn Fein Genel Başkanı Mary Lou McDonald’ın da Cardiff’te düzenlenecek zirveye katılması bekleniyor.
Anlaşmada, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’nın kendi anayasal geleceklerini demokratik yollarla belirleme hakkına sahip olduğuna ilişkin bir ifadenin yer alması bekleniyor.
Bağımsızlık tartışmaları yeniden yoğunlaşıyor
Toplantı, İskoçya’nın bağımsızlığı ve İrlanda’nın yeniden birleşmesine ilişkin tartışmaların yeniden yoğunlaştığı bir dönemde düzenleniyor.
ABD Başkanı Donald Trump, cumartesi günü Dublin’de İrlanda Başbakanı Micheal Martin ile düzenlediği ortak basın toplantısında birleşik bir İrlanda görmeyi “çok istediğini” söyledi ve birleşmenin “artık gerçekleşebileceğini” ifade etti.
Trump, “Herhangi bir sorun yaratmak istemiyorum ama size şunu söyleyeceğim: İrlanda’nın birleştiğini görmeyi çok isterim” dedi.
Trump ayrıca, “Bunun gerçekleşmesi herkes için büyük bir gurur kaynağı olurdu. Biliyor musunuz, ben buna şöyle bakıyorum: Sonunda gerçekleşecek. Artık gerçekleşse de olur” ifadelerini kullandı.
Kuzey İrlanda’da referandum koşulu
Hayırlı Cuma Anlaşması uyarınca, Kuzey İrlanda’nın anayasal statüsüne ilişkin bir referandum, bölge halkının çoğunluğunun Birleşik Krallık’tan ayrılarak birleşik bir İrlanda’nın parçası olmak yönünde oy kullanmasının muhtemel görünmesi halinde düzenlenebiliyor.
Swinney, pazar günü yaptığı açıklamada, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’nın bağımsızlık yanlısı partiler tarafından yönetilmesinin Birleşik Krallık’ın geleceğine ilişkin tartışmada önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
Swinney, “İlk kez İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’nın üçü de bağımsızlık yanlısı başbakanlar tarafından yönetiliyor” dedi ve bu gelişmenin anayasal değişime yönelik desteğin arttığını gösterdiğini savundu.
Cardiff görüşmelerinde bağımsızlık yaklaşımı ele alınacak
İskoç lider, Cardiff’teki görüşmelerde ülkeler arasındaki iş birliğine ve her birinin bağımsızlığa ilişkin yaklaşımlarına odaklanılmasını beklediğini söyledi.
Bu arada Birleşik Krallık Başbakanı Andy Burnham, İskoçya’da referandum düzenlenmesi konusunda “açık bir uzlaşı” oluşması halinde yeni bir İskoçya bağımsızlık referandumu yapılabileceğini söyledi.
Ancak Burnham, daha sonra Swinney’e gönderdiği mektupta hükümetin bir sonraki genel seçimden önce yeni bir bağımsızlık referandumunu desteklemeyeceği yönündeki tutumunu yineledi.
Burnham ayrıca, İskoçya’da yeni bir bağımsızlık referandumu konusunda şu anda bir uzlaşı bulunmadığını ve Kuzey İrlanda’da çoğunluğun Birleşik Krallık’tan ayrılmak istediğini gösteren açık bir kanıt olmadığını ifade etti.
İlgili Haberler
Trump'la kavgalı olan Kanada, AB ile ortak üyelik arayışında
13 Eylül 2026 13:57
ABD’de tarihi kırılma: Filistin’e sempati İsrail’i geçti
13 Eylül 2026 13:24
Newsweek: İran savaşı en çok Trump’ın tabanını vurdu
13 Eylül 2026 12:32
Washington Post: Trump’ın Ortadoğu bataklığı derinleşiyor
13 Eylül 2026 09:32
