5+1’deki anlaşma çıkmazın ömrünü uzattı

img
5+1’deki anlaşma çıkmazın ömrünü uzattı YDH

SAAF-Kamuoyunda 5+1 olarak nitelenen Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya'nın dışişleri bakanları




SAAF-Kamuoyunda 5+1 olarak nitelenen Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya'nın dışişleri bakanları dün Viyana'da yaptıkları toplantıda İran'ın nükleer programı konusunda anlaşmaya vardı.

 

İran’a yönelik bazı teşvikleri gündeme getiren Avrupa planının görüşüldüğü Viyana toplantısında bu kez bir anlaşmaya varıldığı ifade edildi.

 

Toplantıda anlaşma sağlanmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, İran'a, uranyum zenginleştirmekten vazgeçtiği takdirde planda öngörüldüğü şekilde bazı teşvikler önerileceğini ifade etti.

 

İran'ın bu planı kabul etmesi halinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde başlatılan sürecin askıya alınacağını söyleyen Beckett. İran'ın önerileri kabul etmemesi halinde Güvenlik Konseyi sürecinin devam edeceğini kaydetti.

 

Plana ilişkin daha önce basında yer alan ayrıntılar resmen teyit edilmediği için İran’a ne tür teşviklerin önerildiği konusunda herhangi bir bilgi bulunmazken, İran'a nükleer yakıt konusunda Rusya’nın söz konusu ettiği formülün önerileceği, ayrıca Dünya Ticaret Örgütü'ne üyelik gibi bazı ticari ayrıcalıkların gündeme getirileceği tahmin ediliyor.

 

Öneri paketinde, İran’ın uranyum zenginleştirmesinden vazgeçmesi ön şart olarak konuluyor ve Tahran’ın bunu kabul etmemesi durumunda bazı yaptırımların gündeme geleceği belirtiliyor.

 

Daha önceki 5+1 toplantılarının aksine Viyana toplantısında zahiren bir anlaşma sağlandığı görüntüsü veriliyor olsa da Viyana'daki toplantıyı izleyen BBC muhabiri, 5+1’in kamuoyu önünde ortak bir duruş sergilediğini, ancak Tahran'ın paketi reddetmesi durumunda, bu görüntünün bozulabileceğini dile getiriyor.

 

Uranyum zenginleştirmesinin durdurulmasının ön şart olarak konulması sebebiyle İran’ın bu öneriyi reddedeceği kuvvetle muhtemel. Bu durumda İran’a ne tür yaptırımlar öngörüleceği ve bunların uygulanması konusunda Çin ve Rusya'nın nasıl ikna edileceği hala belirsizliğini koruyor.

 

Bu şartlar altında şu an anlaşma görüntüsü veren 5+1’in Viyana toplantısının da aslında daha önce yaşanan çıkmazın süresini uzatmaktan başka bir sonuç üretmediği belirtiliyor.



Makaleler

Güncel