Ben Gvir’den Netanyahu’ya oy kapma suçlaması
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Likud Partisi'nin sağ seçmeni kendi tarafına çekerek Yaşar Partisi lideri Gadi Eisenkot ile geniş tabanlı bir koalisyon kurmayı hedeflediğini açıkladı.
YDH ― Otzma Yehudit Partisi lideri ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, cuma günü Likud Partisi’nin kendi partisinden seçmen çekmeye çalışmasına tepki gösterdi.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Gadi Eisenkot’la geniş tabanlı bir koalisyon kurmak istediğini savunan Ben Gvir, böyle bir hükümette kendi etkisinin sınırlı kalacağını öne sürdü.
Likud’un küçük sağ partilerden oy toplamaya çalıştığını savunan Ben Gvir, Otzma Yehudit’in seçimde güç kaybetmesi halinde kendisinin bir sonraki hükümetin dışında kalabileceği uyarısında bulundu.
Ben Gvir, “Ben Gvir’in bir sonraki hükümette yer almasını sağlamak için yardımınıza ihtiyacım var” diye yazdı.
Netanyahu’nun koalisyon planına tepki
Ben Gvir’e göre Netanyahu, kendisini Ulusal Güvenlik Bakanlığı görevinde tutmayacağını ve Savunma Bakanlığına da atamayacağını açıkça ortaya koydu.
Buna karşılık Netanyahu’nun Eisenkot’la geniş tabanlı bir koalisyon kurmaya sıcak baktığını savundu.
Ben Gvir, “Başbakanın beni Ulusal Güvenlik Bakanlığından uzaklaştıracağını, Savunma Bakanlığını bana vermeyeceğini, Tally Gotliv’e de Adalet Bakanlığını vermeyeceğini söylediğini duydunuz. Aynı zamanda Eisenkot’la geniş tabanlı bir hükümet istediğini de söylüyor” ifadelerini kullandı.
Ben Gvir, anlaşmazlığı bir sonraki hükümette kimin daha fazla siyasi ağırlık taşıyacağı üzerinden ele aldı. “Seçim sizin: Hükümette güçlü bir Ben Gvir mi, yoksa güçlü bir Eisenkot mu?” diye yazdı.
Likud’un en büyük parti olma söylemine itiraz
Ben Gvir’in mesajının önemli bir bölümünü, sağ seçmenlerin Likud’un en büyük parti olarak kalmasını sağlamak için oylarını bu partide toplaması gerektiği yönündeki görüşe itirazı oluşturdu.
Hükümeti kimin kuracağını belirleyen asıl unsurun en büyük parti olmak değil, milletvekillerinin cumhurbaşkanına hangi adayı önerdiği olduğunu savunan Ben Gvir, şu ifadeleri kullandı:
“‘En büyük parti’ olma gerekliliği üzerinden yürütülen bu ‘oyları bölme kampanyasını’ sürekli duyuyorum. Oysa bu söylem başlı başına yanlış. Çünkü cumhurbaşkanı açısından önemli olan tek şey, blok içindeki milletvekillerinin yaptığı aday önerilerinin sayısı.”
Ben Gvir, görüşünü desteklemek için Shlomo Filber’in yaptığı Kanal 14 anketine atıfta bulundu. Kendi aktarımına göre ankette Likud 30, Eisenkot’un partisi ise 20 sandalye kazanıyordu.
Ben Gvir, “Bu, Likud lehine 10 sandalyelik devasa ve kapatılamaz bir fark” değerlendirmesinde bulundu. Ancak söz konusu rakamlar seçim sonuçlarını değil, Ben Gvir’in aktardığı anket verilerini yansıtıyordu.
Ben Gvir’den Netanyahu’ya destek mesajı
Otzma Yehudit’e oy vermenin Netanyahu’nun başbakanlığına destek vermekle çelişmediğini savunan Ben Gvir, “Her Itamar Ben Gvir oyu, otomatik olarak Bibi’nin başbakanlığına verilmiş bir oydur” diye yazdı.
Buna rağmen partisinin seçimde güç kaybetmesinin hükümet politikaları üzerindeki etkisini azaltacağını belirtti. Ben Gvir, “Zayıf kalırsam bir sonraki hükümette yer alamayabilirim. Yer alsam bile İsrail halkı üzerinde etkili olabileceğim bir konumda bulunamayabilirim” ifadelerini kullandı.
Dört yıllık icraatını savundu
Ben Gvir, mesajının önceki bölümlerinde son dört yıldaki çalışmalarını sıralayarak sağ siyasetin yönetim anlayışında köklü bir değişim yarattığını savundu.
Hükümetin göreve başlamasından sonraki ilk ayda başsavcının görevden alınmasını talep etmesini, cezaevi sisteminde yaptığı değişiklikleri, Nakab’daki ruhsatsız yapıların yıkılmasını ve sivillere yönelik ateşli silah ruhsatlarının yaygınlaştırılmasını öne çıkardı.
Ben Gvir’in kendi mesajında verdiği rakamlara göre, son bir buçuk yılda Necef’te ruhsatsız inşa edilen 10 bin konut yıkıldı. Ayrıca kendi görev süresi boyunca İsrailli sivillere 300 bin ateşli silah dağıtıldı. Bu rakamlar Ben Gvir’in açıklamalarına dayanıyor ve bağımsız kaynaklarca doğrulanmış değil.
Ben Gvir, “Son dört yılda sağın bakış açısını köklü biçimde değiştirdim. Başkalarını memnun etmeye ve uzlaşmaya çalışmak yerine, daha ilk günden vaatlerimizi yerine getirmek için harekete geçtim. Korkmadan ve özür dilemeden!” diye yazdı.
Sağ siyasette daha sert bir yaklaşım savundu
Ben Gvir, kendi siyasi çizgisinin sağdaki özür dileyen ve uzlaşmacı tutumun yerini daha iddialı bir yaklaşıma bıraktığını savundu.
“Sağın özür dileyen bakış açısını, bize ait olanı savunmaktan çekinmeyen saldırgan bir yaklaşıma dönüştürdüm” ifadelerini kullandı.
Ben Gvir, mesajını seçim öncesinde seçmenlere yaptığı doğrudan destek çağrısıyla bitirdi:
“Hükümette güçlü bir Ben Gvir istiyorsanız bana güç verin.”




