• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-Hizbullah’ın Lübnan parlamentosundaki grup başkanı Muhammed Ra’ad, Hizbullah’ın silahı konusunun Katar’da yapılan diyalog toplantısının gündeminde yer almadığını söyledi.




    YDH-Hizbullah’ın Lübnan parlamentosundaki grup başkanı Muhammed Ra’ad, Hizbullah’ın silahı konusunun Katar’da yapılan diyalog toplantısının gündeminde yer almadığını söyledi.

    El-Menar televizyonuna açıklamada bulunan Hizbullah parlamenterlerinden Muhammed Ra’ad, Katar’da yapılan görüşmelerde Hizbullah’ın silahı meselesinin ele alındığına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek bu konunun toplantı gündeminde yer almadığını söyledi.

    Katar toplantısının ne kadar süreceğine ilişkin bir soruyu da cevaplayan Ra’ad, “Biz Katar’a anlaşmak için geldik, anlaşma imkanları da mevcut; ancak Lübnan’ın çıkarlarına aykırı bir şekilde hükümet lehine bir takım müdahaleler yapıldığını ve sorunlar çıkarıldığını görürsek, uygun kararı alırız” dedi.

    Toplantıya ilişkin bilgiler de veren Ra’ad, “Biz geçen Perşembe günü toplantı gündemine bağlı kalmaya çalıştık; ancak karşı taraf mazlum rolü oynamaya, kendilerini saldırıya uğrayan taraf olarak göstermeye ve böylece imtiyaz koparmaya çalıştı. Biz de orada açıkça Beyrut ve Cebel bölgesinde yaşanan çatışmalarda 14 Hizbullah üyesinin şehit edildiğini söyledik” dedi.

    Lübnan’da yaşanan son olayların hükümetin Hizbullah aleyhine aldığı iki yasadışı karardan ve yaşanan ekonomik sorunları protesto eden göstericilerin üstüne ateş açılmasından kaynaklandığını hatırlatan Ra’ad, “Çatışmaları hükümete bağlı milisler başlattı ve bizden 14 kişi şehit oldu. Onlar ise bütün bunları görmezden gelmeye çalıştı” dedi.

    Katar’a makul ve herkesin razı olabileceği bir uzlaşmaya varmak için geldiklerini belirten Ra’ad, “olabildiğince esneklik gösteriyoruz; ancak ilkelerimizden taviz vermeyiz” diye konuştu.

    Öte yandan Katar’daki toplantıya Emel Hareketi adına katılan Ali Hasan el-Halil de el-Cezire televizyonuna verdiği demeçte “Direniş’in silahı, Katar’da görüşülecek bir konu değil” dedi.

    Tarafların Beyrut’ta, Katar görüşmelerinin gündeminin seçim yasası ile ulusal birlik hükümetinin kurulması olması yönünde anlaştığını belirten Ali Hasan el-Halil, “Hizbullah’ın silahı ve diğer konular Katar’daki toplantının gündemi ile ilgili Beyrut’ta varılan anlaşmanın dışında kalan şeylerdir” dedi.