-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin 20 Mayıs’ta açıkladığı bakanlar kurulu parlamentodan güvenoyu aldıktan sonra Başbakan Maliki göreve başlayan kabinesinin hükümet programını açıkladı.
YDH-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin 20 Mayıs’ta açıkladığı bakanlar kurulu parlamentodan güvenoyu aldıktan sonra Başbakan Maliki göreve başlayan kabinesinin hükümet programını açıkladı.
Başbakan Maliki liderliğindeki yeni hükümetin 34 maddeden oluşan hükümet programında şu ifadelere yer verildi.
1-Ülke çıkarlarına, seçime ve liyakate dayalı olarak Iraklı grupların katılımıyla bir ulusal uzlaşma hükümeti kurulmuştur.
2-Hükümetin faaliyetleri anayasa çerçevesinde olacak ve sonraki her türlü değişiklik anayasanın 142. maddesi doğrultusunda gerçekleştirilecektir.
3-Anayasaya uygun olarak geliştirilen ulusal diyalog ve siyasi katılım sürecinde, şeffaflık ve uzlaşma ruhuyla özgür, çoğulcu, federal ve demokratik Irak’ın temeli atılmıştır.
4-Şiddeti ortadan kaldırmak, tekfirciliği ve her şekliyle terörizmi açık bir şekilde mahkûm etmek, buna karşı seferber olarak, ilgili yasal ve hukuki kurumlar yoluyla terörle mücadele yasalarını etkin bir şekilde uygulamak, halk arasında sevgi ve hoşgörü ruhunu güçlendirmek için uluslar arası ölçülerde insan haklarına uygun tüm şartları hazırlamak.
5-Irak’ın egemenliğinin korunması, birliğin ve bağımsızlığın güçlendirilmesi için çalışmak, Güvenlik Konseyi’nin 1546 sayılı kararı çerçevesinde çok uluslu güçlerin varlığı meselesini ele almak, milli vefakârlık ve uzmanlık temelinde ve anayasa çerçevesinde Irak kuvvetlerinin oluşturulması planını derhal tamamlamak, güvenlik sorumluluk ve yetkilerinin Irak ordusu, polisi ve güvenlik güçlerine intikalini sağlamak, belli bir takvim çerçevesinde tüm güvenlik sorumluluğunun Iraklı güvenlik güçlerine bırakılmasını ve çok uluslu güçlerin ülkelerine dönmesini sağlamak üzere çok uluslu güçlerle işbirliği yapmak.
6-Kurumların güçlendirilmesi, kanun hâkimiyetinin sağlanması, vatandaşlık ilkeleri çerçevesinde kurumsal ve idari ilkelerin izlenmesi, otonominin ve aceleye getirilmiş kararların reddi, bakanlıkların ve kurumların ülkenin ulusal kimliği olarak sayılması, herhangi bir grubun veya kişinin devlet ve kamu kurumlarında özel tasarruflara gitmesinin engellenmesi.
7-Her ne şekilde olursa olsun başına buyrukluğun, diktatörlüğün, ırkçılığın ve taifeciliğin engellenmesi ve bunların ülke siyasetinde kullanılmasının önlenmesi.
8-Toplumun yarısını kadınlar, yarısını da erkekler oluşturmaktadır, binaenaleyh kadınların toplumun ve ülkenin kurulması sırasındaki rollerine saygı duyulmalı ve onların çeşitli alanlardaki hakları gözetilmelidir.
9-Gençler, toplumun geleceğinin umududur, binaenaleyh, onların gelişimini sağlayacak gerekli uygun ortamların yaratılması, bu Irak’ın yapılanmasını ve ulusal değerlerini güçlendirecektir.
10-Mukaddes mekânların imarı, buraların emniyetinin tam olarak sağlanması, mukaddes mekânları ziyaret edenlerin güvenliklerinin sağlanması ve dini turizmin geliştirilmesi.
11-Üniversitelere ve bilim merkezlerine özen gösterilmesi, buraların bağımsızlığının korunması, her aşamadaki öğretim yöntemlerinin gözden geçirilmesi, buralardaki aşırı milliyetçi ve taifeci düşüncelerin temizlenerek ulusal birliğin güçlendirilmesi.
12-Irak iletişim organlarının bağımsızlığının garanti edilmesi, bu kurumların yasalarla belirlenmiş işlerine hükümetin müdahalesinin engellenmesi.
13-Geçmiş istibdat düzeninin politikaları sebebiyle bazı bölgelerin ve bu bölgede yaşayanların geri kalmışlığını ve mahrumiyetini göz önünde bulundurarak buraların imarı ve kalkındırılması için çok yönlü ve kapsamlı bir kalkınma planının hazırlanması.
14-Zarar görmüş ve mahrum bölgelere öncelik verilerek buraların yeniden yapılandırılması için faaliyet gösterilmesi.
15-Elektrik enerji tesislerinin derhal işler hale getirilmesi.
16-Petrol ve gaz idaresinin örgütlenmesi, anayasa çerçevesinde kuruluşları sırasında haklarını alamayan eyaletler ve iller için kanun çıkarılması.
17-Irak ulusal birliğini korumak, imar ve kalkınmaya yardımcı olmak için ulusal ve yabancı sermayenin yatırım yapması için teşvik edilmesi.
18-Tarım ve sanayiye özen gösterilmesi, bu alandaki mükelleflerin kalkındırılması için devlet desteği verilmesi yönünde kanunlar çıkarılması.
19-Hükümet, Irak’ın ve Irak milletinin beyan edilmiş birleşik bir bütünüdür. Bu hükümet, serbest seçim mekanizmalarıyla kurulmuştur. Hükümet, federal hükümetle eyalet hükümetleri, eyalet ve il meclisleri arasında koordinasyon yapmaktadır. Bu durum, Irak’ın kuruluşunda ve Iraklı gruplar arasındaki federal ilişkilerde federalizm ilkesini ve ademimerkeziyetçiliği güçlendirmektedir.
20-Komşu ülkelerle ve diğer ülkelerle ortak çıkarlara ve karşılıklı saygıya dayalı ilişkiler kurulması, iç işlerine karışmama ve sorunların diyalogla çözümlenmesi ilkesine bağlı kalınması.
21-Anayasanın ve kanunların belirlediği şekilde kuruldukları andan itibaren eyaletlerin, il meclislerinin temel rolünün güçlendirilmesi, il meclislerinin serbest ve güvenli bir şekilde seçimler yapmasının sağlanması ve bunlarla merkezi hükümet arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi.
22-Hükümet, anayasanın 140. maddesini, ülke idare yasasının 58. maddesine dayanarak üç aşamada uygulamayı taahhüt etmektedir: Kerkük’te ve çekişmelerin yaşandığı diğer bölgelerde normalleşme, nüfus sayımı ve referandum. Hükümet, bunu sağlamak doğrultusunda normalleşmeyi sağlamak için gerekli adımları atacak, bu cümleden aslen Kerkük’e ait olan nahiye ve bölümlerin geri döndürülmesi ile işe başlayacak ve bu aşama 29.3.2007’de sona erecektir. 31.7.2007’de nüfus sayımı aşaması başlayacaktır. Son aşama olan referandum ise 15.11.2007’de gerçekleştirilecektir.
23-Hükümet, güvenlik, siyasi, ekonomik, toplumsal vb. eksenli bütüncül bir planla güvenlik meselesini ele almayı ve çözüme bağlamayı ve bu meseleyi özenle takip etmeyi taahhüt etmektedir.
24-Ülke idaresinde denge ve liyakatin gözetilmesi, katılımda adaletin ve işlerin iyi yürütülmesinin sağlanması için devlet dairelerinde, poliste, orduda, güvenlik kuvvetlerinde ve büyükelçiliklerde yetkilerin bölüştürülmesi.
25-Hazineye nezaret alanında etkin mekanizmaların kurulması, mali ve idari yolsuzlukların önlenmesi, ilgili anayasa maddelerinin uygulanması ve bunun takipçisi olunması için incelemelerin yapılması.
26-Yoksulluk ve geri kalmışlık sorununun çözümü için sosyal güvenlik sisteminin geliştirilmesi.
27-Yeni Irak’ın kurulmasına yardım edecek olan bilimsel araştırma ve eğitim kurumlarının ilerleme ve yeniden yapılanma ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmesi.
28-kanunların ve bağımsız heyetlerin yapısının gözden geçirilmesi, anayasaya ve anayasada yapılan tadilatlara aykırı olmayacak şekilde Baasçı unsurların temizlenmesi amacıyla kurulan Yüksek Ulusal Heyet’in desteklenmesi.
29-Seçim kanunlarının ve yüksek seçim kurulu yapısının gözden geçirilmesi.
30-Uluslar arası sınırların kontrolü ve buna ilişkin anayasa maddelerinin etkin hale getirilmesi için çalışılması.
31-Tüm ülkedeki zorunlu göçlerin durdurulması ve göç edenlerin asli yerlerine dönüşlerinin sağlanması.
32-Bilimsel ve pratik ölçütlere özen gösterilerek, göçün önlenmesine dönük olmak üzere uygun güvenlik ve maişet ortamlarının hazırlanması, geri dönüşün en uygun şekilde gerçekleştirilmesi için en etkin tedbirlerin alınması.
33-Geri dönenlerin sorunlarının takibi için bir devlet komitesinin oluşturulması, suçsuz yere tutuklu bulunanların derhal serbest bırakılması için yargı sisteminin etkin hale getirilmesi, sanık dosyalarının yargıya intikalinin ve yargı yoluyla tutuklanmış olmayanların acilen serbest bırakılmasının sağlanması.
34-Milislere ilişkin 91 nolu kanunun uygulanması.