• 06/04/08 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin İran’a yapacağı ziyarette ABD ile Irak arasında yapılması düşünülen stratejik anlaşmanın İran’a yönelik tehdit içermediği konusunda İranlı yetkililere güvence vereceği açıklandı.




    YDH- Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin İran’a yapacağı ziyarette ABD ile Irak arasında yapılması düşünülen stratejik anlaşmanın İran’a yönelik tehdit içermediği konusunda İranlı yetkililere güvence vereceği açıklandı.

     

    İrna haber ajansına demeç veren Irak Meclisi Güvenlik ve Politika Komisyonu Üyesi Hasan es-Suneyd, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Tahran ziyaretinde ABD ile yapılacak anlaşmanın İran’a yönelik tehdit içermediği konusunda güvence vereceğini söyledi.

     

    Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin ABD ile yapılacak uzun vadeli stratejik işbirliği anlaşması konusunda oluşan kaygıları gidermek için bölge ülkelerine ziyaretler düzenleyeceğini belirten Hasan es-Suneyd, Başbakan Maliki’nin gelecek hafta İran’a, daha sonra da Ürdün’e ve Türkiye’ye gitmesinin söz konusu olduğunu ifade etti.

     

    Irak’a komşu ülkelerin Irak’ın ABD ile yaptığı müzakerelerde zayıf olmadığını bilmesi gerektiğini söyleyen Birleşik Irak İttifakı milletvekili Hasan es-Suneyd, Irak’ın kendisinin ve bölgenin çıkarlarını savunacak tutuma sahip olduğunu belirtti.

     

    Hasan es-Suneyd, Irak’ın asla ABD’nin komşu ülkelere yönelik tehditlerine veya saldırılarına rampa oluşturmayacağını belirterek Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin de bölge ülkelerine bu mesajı vereceğini söyledi.

     

    ABD ile müzakereleri yürüten heyetin hükümetin güvendiği tecrübeli kişilerden oluştuğunu ve görüşmelerde Irak halkının çıkarlarına öncelik verdiğini belirten Hasan es-Suneyd, bu anlaşmayla Irak’ın ABD’ye satıldığı yönündeki düşüncelerin doğru olmadığını söyledi ve görüşmelerde Irak tarafı ile ABD tarafının birbirinden farklı taslaklar ortaya koyduğunu ifade etti.

     

    Anlaşma çerçevesindeki tepkilerin ABD tarafından öne sürülen taslağa yönelik olduğunu belirten Suneyd, “Amerikalılar bu taslakta, Irak’ın ulusal egemenliğiyle ve çıkarlarıyla bağdaşmayacak konuları söz konusu ediyor; ancak Bağdat’ın buna imza atması mümkün değildir” dedi.

     

    Cumhurbaşkanı Talabani’nin, Başbakan Maliki’nin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin ve Birleşik Irak İttifakı Lideri Abdulaziz el-Hekim’in ABD tarafından önerilen taslağa şiddetle karşı olduğunu belirten Suneyd, ABD tarafından söz konusu edilen taslakta ABD askerlerinin Irak’a serbestçe girip çıkma ve tutuklama yapma gibi Irak’ın ulusal egemenliğiyle açıkça çelişen hususlar bulunduğunu söyledi.