• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker, çekilme takvimi açıklanmasına ilişkin Irak taleplerine değinerek, çekilme sürecinin başladığını ve bunun devam edeceğini açıkladı.




    YDH-Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker, çekilme takvimi açıklanmasına ilişkin Irak taleplerine değinerek, çekilme sürecinin başladığını ve bunun devam edeceğini açıkladı.

     

    El Cezire televizyonunun İngilizce kanalına demeç veren ABD’nin Irak Büyükelçisi Ryan Crocker, ABD ile Irak arasında yapılması düşünülen anlaşmayla ilgili açıklamalarda bulunarak Iraklıların ülkelerinde daimi askeri üs bulundurulmasını istemediklerini söyledi.

     

    Anlaşmayla ilgili olarak Irak tarafıyla Amerikan tarafının birbirinden farklı açıklamalar yaptığıyla ilgili bir soruya cevap veren Crocker, “Bence Iraklılarla Amerikalıların yaptığı açıklamalarda çelişki bulunmuyor. Irak’taki güvenlik durumu hızla iyileşmeye giderken görüşmeler de devam ediyor. Aslında bütün bunlar ortak bir sözü ortaya koyuyor. Iraklılar güvenlik yetkisinin kendilerine devredilmesini artık daha fazla istiyorlar ve bu işi gerçekleştirebilecek gücü de hızla kazanıyorlar. Bu bizim de en çok istediğimiz şeydir” dedi.

     

    Irak Ulusal Güvenlik danışmanı Muvaffak er-Rubaie’nin ABD ile imzalanması düşünülen anlaşmayla ilgili olarak çekilme takviminin açıklanmasını şart olarak ortaya koyan demeciyle ilgili bir soruyu da cevaplayan Ryan Crocker, “Bu, aslında bizim de sözünü ettiğimiz bir şeydir, şu an Amerikan askerlerinin çekilme sürecinin başladığına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu süreç devam edecektir. Bu ay, Irak’taki güçlerin sayısının arttırılması kapsamında buraya gönderilen birliklerin sonuncusu Irak’tan ayrılacak. Bu çekilme, buradaki muharip güçlerimizin yüzde 25’inin azaldığı anlamına geliyor. Öte yandan 2004’ten bu yana verilen kayıplar en alt düzeye inmiş bulunuyor. Irak’taki güvenlik durumunun iyileşmesiyle ve ülkede istikrarın sağlanmasıyla ABD güçlerinin Irak’tan çekilmesi beklenenden daha hızlı bir şekilde gerçekleşebilir” diye konuştu.

     

    Amerika’nın Irak’la neden acilen bir anlaşma yapmak istediği konusunda da değerlendirmelerde bulunan Crocker, BM’nin 7. Maddesi kapsamında Irak’ta bulunan Amerikan askerlerinin çekilmesi için zemin yaratacak olmasından dolayı bu anlaşmayı her iki tarafın da istediğini belirtti bu yüzden her iki tarafın da hızla sonuca ulaşmak istediğini söyledi.

     

    İmzalanacak anlaşmayla egemenliğin Iraklılara geri döneceğini belirten Crocker, 31 Aralık’ta sona erecek olan BM kararının süresi dolmadan önce Irak’taki ABD birliklerine yasal bir statü kazandırmak için anlaşma konusunda aceleci davrandıklarını ifade etti.

     

    Iraklıların ABD ile imzalanacak kısa süreli anlaşmanın aslında ABD’nin Irak’ta uzun süreli kalması için bir bahane teşkil ettiğine ilişkin değerlendirmelerinin hatırlatılması üzerine de ABD’nin Irak Büyükelçisi Ryan Crocker şunları söyledi: “Bence Iraklılarla Amerikalılar ortak bir hedefe ulaşmak için çalışıyor. Iraklılar, ülkedeki güvenlik yetkisini tamamen devralmak istiyor. Biz de tam olarak bunu istiyoruz. Biz, savaş rolü kapsamında Irak’ta uzun süreli olarak asker bulundurmak istemiyoruz, biz Irak’ta daimi askeri üsler istemiyoruz. Iraklı yetkililer de bizim burada askeri üs kurmamızı istemiyor.”

     

    ABD ile imzalanması düşünülen anlaşmayla ilgili olarak Irak parlamentosunun rolüne de değinen Crocker “Biz Irak’ın tam egemenliğinden yanayız, Iraklılar da bunu vurguluyor. Hepimiz Irak’ta tam egemenlik istiyoruz” dedi.