• 10/07/08 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesut Barzani, federalizmin Irak halkının talebi olduğunu belirterek Irak’ta merkezi bir sistemin mevcut olmadığını ileri sürdü.




    YDH- Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesut Barzani, federalizmin Irak halkının talebi olduğunu belirterek Irak’ta merkezi bir sistemin mevcut olmadığını ileri sürdü.

     

    Irak’ta yayımlanan el-Meda gazetesinin haberine göre Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, dün ABD Dışişleri Bakan yardımcısı John Negroponte’yle yaptığı görüşmede ABD ile Irak arasında yapılması düşünülen güvenlik anlaşması ile ilgili olarak bölgesel Kürt yönetiminin görüşlerini daha önce de açıkladığını söyledi ve bu anlaşmanın mutlaka imzalanması gerektiğini söyledi.

     

    Yerel Kürt yönetimiyle Irak merkezi hükümeti arasındaki ilişkilere de değinen Barzani, Bağdat’la Erbil arasında bazı sorunların bulunduğunu ancak bunu anayasa temelinde çözmeye çalıştıklarını belirtti ve “Irak bugün federal bir devlettir, merkezi sisteme sahip bir devlet değildir. Federalizm, Irak halkının talebidir. Sorunların çözüm mercii anayasadır. Sorunları kişisel eğilimlere göre ele almak yanlıştır” dedi.

     

    Irak merkezi hükümetinin yerel Kürt yönetimi sınırları dışında kalan bölgelerdeki peşmerge güçlerinin çekilmesi yönündeki talebiyle ilgili yaşanan gerilime de değinen Barzani, “Hiçkimse Kürdistan bölgesinin haritasını istediği gibi belirleyemez. Bu konudaki merci anayasadır. Hiç kimseye anayasa maddelerini kendine göre uygulama ve bölge sınırlarını canının istediği gibi belirleme izni vermeyeceğiz” dedi.

     

    Irak’ta merkezi hükümet diye bir şeyin bulunmadığını, merkezi hükümet ifadesinin yanlış bir çıkarsama olduğunu belirten Barzani, “Irak’ta merkezi hükümet diye bir şey mevcut değildir, Bağdat’ta federal bir hükümet bulunmaktadır. Kürdistan eyaletinin sınırları anayasanın 140. Maddesine göre belirlenmiştir” diye konuştu.

     

    

    Makaleler

    Güncel