• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran’da bulunan Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Kuzey Irak’taki terörist gruplarla mücadele konusunda Türkiye ve İran’la işbirliği yapacaklarını; ancak çözüm için askeri yöntemleri uygun bulmadıklarını belirtti.




    YDH- İran’da bulunan Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Kuzey Irak’taki terörist gruplarla mücadele konusunda Türkiye ve İran’la işbirliği yapacaklarını; ancak çözüm için askeri yöntemleri uygun bulmadıklarını belirtti.

     

    Resmi bir ziyaret için Tahran’da bulunan Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısına katıldı ve gazetecilerin sorularını cevapladı.

     

    Bir gazetecinin Irak hükümetinin ABD ile yapılacak anlaşmanın bazı maddelerine itiraz etmesine rağmen Kürt yönetiminin güvenlik anlaşmasını heyecanla destekliyor oluşuna ilişkin sorusunu cevaplayan Barzani, Kürdistan’ın bu konudaki tutumunun açık olduğunu söyledi ve Amerikan askerleriyle çok uluslu güçlerin Irak’ta istedikleri her şeyi yapabildiklerini ifade ederek “Biz de şunu soruyoruz: Peki alternatif nedir?” dedi.

     

    Amerikan askerlerinin Irak’tan hızlı bir şekilde çekilmesi durumunda Irak güvenlik güçlerinin ülkedeki güvenliği sağlamakta başarılı olamayacağını belirten Barzani, “Irak’a karşı açılmış 1 milyar dolarlık dava bulunuyor. Irak bu parayı ödeyemezse büyük bir bunalımın girdabına düşecektir” diye konuştu.

     

    ABD ile imzalanması gündemde olan anlaşmanın ideal bir formül olmamakla birlikte iki tarafın da yararına olabileceğini belirten Barzani, güvenlik anlaşmasının Irak’ın ulusal egemenliğine zarar vermediğini savunarak bunu ideal değil ama uygun bir formül olarak niteledi.   

     

    Barzani, Kuzey Irak’taki terörist gruplarla mücadele konusunda Türkiye, İran ve Irak arasında işbirliğine ilişkin bir soruya da kendilerinin şiddetten yana olmadıklarını belirterek cevap verdi ve “hiçbir taraf şiddete başvurmamalıdır, bu mesele siyasi yollarla ve barışçı yöntemlerle çözülmelidir” dedi.

     

    Bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması için azami çabayı gösterdiklerini belirten Barzani, “Uygun bir çözüm bulmak için Türkiye ve İran’la işbirliği yapacağız; ancak askeri yöntemler uygun çözüm yolu değildir” dedi.

     

    İran’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti de dile getiren Barzani, “İran’ın Irak halkına yaptığı iyiliklere ve gösterdiği konukseverliğe alışkınız” dedi ve İran’ın geçmişte de Baas rejiminin saldırılarına karşı kendilerine kucak açtığını söyledi.

     

    

    Makaleler

    Güncel