• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak’la ABD arasında yapılması düşünülen güvenlik anlaşmasının imzalanamaması durumunda üç alternatif senaryonun gündeme gelebileceği belirtildi.




    YDH- Irak’la ABD arasında yapılması düşünülen güvenlik anlaşmasının imzalanamaması durumunda üç alternatif senaryonun gündeme gelebileceği belirtildi.

     

    Irak hükümetinin resmi yayın organı es-Sabah gazetesine demeç veren Birleşik Irak İttifakı üyelerinden Muhammed Naci, Iraklı siyesi liderlerin güvenlik anlaşmasına alternatif üç ayrı senaryoyu önümüzdeki hafta Yürütme Kurulu’nda görüşeceğini açıkladı.

     

    Muhammed Naci, yabancı güçlerin süresinin uzatılması, Washington ile Bağdat arasında belli şartlarda geçici bir güvenlik anlaşmasının imzalanması ve Amerikan askerlerinin 2009 yılında Irak’tan çekilmesi şeklinde üç senaryonun bulunduğunu belirtti.

     

    Bu senaryoların gelecek hafta bakanlar kurulu toplantısıyla eş zamanlı yapılacak olan Yürütme Kurulu toplantısında Iraklı siyasi gruplar tarafından ele alınacağını söyleyen Muhamed Naci, ABD Başkanı Bush’un anlaşmanın imzalanmaması ya da süre uzatımı kararının BM’de veto edilmesi durumunda ABD’nin askerlerini çekeceğine yönelik mesajını aktaran Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nin açıklamalarına rağmen bu üç senaryonun gündemde olduğunu ifade etti.

     

    Irak’ın, Amerikan çıkarların için asla taviz vermeyeceğini belirten Muhammed Naci, başta Birleşik Irak İttifakı olmak üzere Irak’taki tüm siyasi grupların Irak’ın ulusal egemenliğine aykırı olacak ve Irak halkı tarafından kabul edilmeyecek bir anlaşmayı imzalamasının söz konusu olmadığını söyledi.