• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak hükümeti, ABD ile yapılması düşünülen anlaşmada değişiklik yapılmasını isterken, ülkenin etkin siyasi kesimlerinden Sadr grubu ABD ile yapılacak hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini açıkladı.




    YDH- Irak hükümeti, ABD ile yapılması düşünülen anlaşmada değişiklik yapılmasını isterken, ülkenin etkin siyasi kesimlerinden Sadr grubu ABD ile yapılacak hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini açıkladı.

     

    İran’dan yayın yapan el-Alem televizyonuna demeç veren Sadr grubu milletvekillerinden Mehned el-Musevi, Irak hükümetinin ABD ile yapılması düşünülen güvenlik anlaşmasında değişiklik yapılması yönündeki talebini değerlendirerek “Anlaşma henüz Irak parlamentosunda gelmedi, ama bizim bu anlaşmaya ilkesel olarak itirazımız var. Irak hala ABD’nin askeri işgali altındadır ve mevcut Irak hükümeti de işgalcilerin hükümetidir” dedi.

     

    Anlaşmanın birçok tehlikeli maddesinin bulunduğunu söyleyen Sadr grubu milletvekili, böyle bir anlaşmanın ABD ile Irak arasında yapılmış sayılmayacağını; çünkü Irak hükümetindeki belli bir kesimin bu anlaşmadan yana olduğunu ifade etti.

     

    Amerika ile anlaşma yapılmasına ilkesel olarak toptan karşı olduklarını belirten Musevi, anlaşmanın Irak’ın ulusal egemenliğini ihlal ettiğini ve Irak halkının da yaptığı gösterilerde bu anlaşmaya karşı olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

     

    Amerika’ya asla güvenilemeyeceğini belirten Sadr grubu milletvekili, Washington’un Irak’ı işgal ederken BM’yi bile ayaklar altına aldığını söyleyerek “onların yaptıkları anlaşmaya uyacaklarına nasıl güvenebiliriz. Kaldı ki anlaşma metninde birçok belirsiz maddeler bulunmaktadır ve Amerikalılar bu belirsizlikleri daha sonra kendilerine göre uygulayabilirler” diye konuştu.

     

    Anlaşma metninde bulunan ve Amerikan askerlerinin 2011 tarihinde Irak’tan çekilmesini öngören maddenin bile Amerika’ya Irak’ta kalması için bahane verdiğini belirten Musevi, “Amerika Irak’ta işgalci olarak bulunmaktadır. Bizim onlarla hiçbir dostluğumuz yok ki onlarla anlaşma imzalayalım” dedi.