• 11/08/08 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Ülkedeki yabancı askerlerin 2011’de çekilmesini isteyen Irak, güvenlik güçlerinin tüm ülkede güvenliği sağlama yeterliliğinin yüzde 70 olduğunu açıkladı.




    YDH- Ülkedeki yabancı askerlerin 2011’de çekilmesini isteyen Irak, güvenlik güçlerinin tüm ülkede güvenliği sağlama yeterliliğinin yüzde 70 olduğunu açıkladı.

     

    Irak’ta yayımlanan es-Sabah gazetesinin haberine göre Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Nasır el-Ani, Irak güvenlik güçlerinin gelecek yılın başlarında yüzde 70 oranında ülke çapında güvenliği sağlama yeterliliğine ulaşacağını açıkladı.

     

    Iraklı siyasi grupların ABD ile imzalanması düşünülen güvenlik anlaşması konusundaki görüşmelerini sürdürdüğüne dikkat çeken Nasır el-Ani, Cumhurbaşkanlığı Kurulu’nun Irak hükümetinin anlaşma taslağında öngördüğü değişiklikleri desteklediğini söyledi.

     

    Barack Omaba’nın ABD başkanlığına seçilmesinin Amerika’nın Irak politikası konusunda köklü bir değişme meydana getirmesini beklemediklerini belirten Nasır el-Ani, bununla birlikte yeni başkandan Irak konusunda daha olumlu bir tutum takınmasını isteyeceklerini ifade etti.

     

    Öte yandan es-Sabah gazetesi, hükümete yakın bir kaynağın açıklamalarına yer vererek ABD’nin anlaşma taslağında bazı değişiklikler yapılmasını kabul ettiğini belirterek bu çerçevede Washington yönetiminin anlaşmanın adının “Amerikan askerlerinin çekilmesi anlaşması” olarak değiştirilmesini ve ABD askerlerinin iki tarafın isteği ile Irak’tan çekileceğinin belirtildiği maddede geçen cümlenin Iraklıların istediği şekilde değiştirilmesini kabul ettiğini yazdı.

     

    Amerikalıların “bütünüyle olmamak” kaydıyla ABD askerlerine gelen kargoların Iraklı görevlilerce incelenmesine ilişkin Irak tarafının talebini de kabul ettiğini belirten Iraklı yetkili, Washington’un suç işleyen Amerikan askerlerinin Irak yasalarına göre yargılanmasına ise itiraz ettiğini söyledi.