• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak’ın General Abdulkerim Kasım dönemindeki bayrağı daimi bayrak olarak kabul edebileceği bildirildi.




    YDH- Irak’ın General Abdulkerim Kasım dönemindeki bayrağı daimi bayrak olarak kabul edebileceği bildirildi.

     

    Irak Parlamentosu Basın ve Kültür Komisyonu, General Abdulkesim Kasım tarafından belirlenen bayrağın, Irak’ın yeni ve daimi bayrağı olarak kabul edilebileceğini açıkladı.

     

    General Abdulkerim Kasım, 14 Temmuz 1958’de yaptığı darbeyle Irak’ta saltanat rejimine son vermiş ve Irak bayrağını değiştirmişti.

     

    Irak Parlamentosu Basın ve Kültür Komisyonu Başkan Yardımcısı Rauf Osman, General Abdulkerim Kasım dönemindeki bayrağın sunulan diğer 6 örnek içinde yeni Irak bayrağını belirlemek üzere oluşturulan jüri tarafından en çok beğenilen bayrak olduğunu belirterek komisyonun da jürinin bu kararını olumlu karşıladığını söyledi.

     

    Irak Parlamentosu Basın ve Kültür Komisyonunun, yeni Irak bayrağını belirlemek üzere geçtiğimiz hafta açtığı yarışmaya yüzlerce sanatçının tasarımlarıyla katıldığı ve komisyonun yarışmaya katılan 600 örnekten 6’sı dışında kalanları elediği belirtildi.

     

    Yeni Irak bayrağını belirlemek üzere geçtiğimiz hafta çalışmalarına başlayan komisyonda Cumhurbaşkanlığı Kurulu’ndan, kabineden ve meclisten temsilciler bulunuyor.

     

    Yeni bayrağın belirlenmesi için oluşturulan jüri heyetinin ise sanatçılardan, akademisyenlerden, edebiyatçılardan ve toplumsal ve dini kanaat önderlerinden oluştuğu bildiriliyor.

     

    General Abdulkerim Kasım tarafından belirlenen bayrak 1959-1963 yılları arasında kullanılmıştı.

     

    Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetiminin Saddam döneminde kullanılan bayrağı asmaması yüzünden bayraktaki yıldızlar kaldırılmış, Saddam’ın el yazısıyla yazılmış olan “Allahu Ekber” cümlesi de değiştirilerek kufi harflerle yazılmıştı.

     

    Irak’ın eski diktatörü Saddam Hüseyin, 2. Körfez Savaşı sırasında İslam dünyasının desteğini alabilmek için 1963’ten sonra kullanılmaya başlanan kırmızı, beyaz ve siyah zemin üzerinde üç yıldızın bulunduğu bayrağa kendi kanıyla ve el yazısıyla “Allahu Ekber” cümlesini yazmıştı.