Irak'ta istikrarsızlığın kaynağı ABD varlığı

img
Irak'ta istikrarsızlığın kaynağı ABD varlığı YDH

YDH- Prof. Abdussettar Kasım, İran’da Arapça olarak yayımlanan el-Vefak gazetesinde kaleme aldığı aşağıdaki makalesinde Amerikan askeri varlığı ile Irak’ta yaşanan istikrarsızlık arasındaki doğrudan ilişkiyi analiz ediyor.




YDH- Prof. Abdussettar Kasım, İran’da Arapça olarak yayımlanan el-Vefak gazetesinde kaleme aldığı aşağıdaki makalesinde Amerikan askeri varlığı ile Irak’ta yaşanan istikrarsızlık arasındaki doğrudan ilişkiyi analiz ediyor.  

Amerikalılar halen Irak'taki askeri varlıklarının Irak halkı için gerekli olduğunda ısrar ediyorlar ve Irak'taki askeri varlığının sürmemesi durumunda Irak'ta bir iç savaş çıkacağını iddia ederek Irak'taki varlığının gelişen demokrasinin payandası ve Irak'ta meydana gelen olumlu gelişmelerin destekleyicisi olduğunu dillendiriyorlar.

Amerikalılar, fırsat bulduklarında ya da Irak hükümetinin zaafını hissettiklerinde Irak'ı savaş alanına çevirecek olan teröristlerin kendisinden korktuğu için bunu yapamadığından dem vuruyorlar.

İşte bütün bu nedenlerden dolayı bu anlaşmayı imzalayarak Irak'taki askeri varlığını hukukileştirmek (ya da işgalinin süresini uzatmak) istediğini belirtiyorlar.

Ancak Amerikalılar Iraklıların demokrasiye doyduğunu hatta o kadar ki bu durumun hazımsızlığa kadar vardığını ve damarlarından kan olup fışkırdığını itiraf etmek istemiyorlar.

Amerikalılar, Iraklıların bitmek tükenmek bilmez eza ve cefaya duçar olduklarını, toplumsal yapıyı mahveden kin, nefret ve düşmanlık içerisinde bir hayat sürmeye mecbur bırakıldıklarını, insanlar arasında kardeşçe yaşama anlayışının yok olmaya yüz tuttuğunu itiraf etmek istemiyorlar.

Irak'ta onlarca yıldır dillendirilen bu demokrasi teranelerinin hasadı yeter de artar bile. Bu hasat milyonlarca aç, susuz, sakat, hapse atılmış, vurulmuş, öldürülmüş sakat bırakılmış, sürgün edilmiş insan anlamına geliyor Iraklılar için. Sizce bu onlar için yeteli değil mi?

Amerikalıların lanet olası şeytani varlığını izhar edip iğrenç cinayetler işleyeceği Arap ve Müslüman memleketlerinden başka bir yer bulması daha evla olacaktır.

Amerika bu anlaşma ile Irak'taki askeri varlığını hukukileştirmek (ya da işgalin süresini uzatmak) istiyor. Bu yapmak istiyor çünkü Iraklıları öldürmeye doymadı, Irak'ın her tarafı kan deryasına döndü hala doymadı.

Bu güvenlik anlaşmasının getirileri işgalden daha az kanlı ya da kirli olmayacak ve bu anlaşma Irak içindeki iç çatışmaları körükleyecek ve akan kanı artıracak.

Amerika Irak'taki varlığının iç çekişmeleri katliama dönüşmesini engellediğini, Irak'ı parçalamaktan kurtardığını, Irak'ı yabancıların saldırılarından koruduğunu söylüyor. Söylüyor söylemesine; ama bütün bu koruduğunu iddia ettiği şeyleri Irak'a sokan o oldu. O Irak'ı işgal etmeseydi Iraklılar şimdi bu kadar eziyeti çekmek zorunda kalmayacaktı.

Asıl sorun birçok Arap liderin ve Arap dünyasının ve dünyadaki basın yayın organlarının Amerika'nın Irak'ta kalmasının Irak için ve Iraklılar için gerekli olduğunu dillendirmesidir ve Irak'tan çekilmesinin Irak'ın aleyhine olacağını söylemesidir.

Ancak Irak'taki mevcut durum bunun tam tersini söylüyor ve aslında bütün bu karmaşaya Amerikan işgalinin sebep olduğunu ifade ediyor. Mesela Irak'ta Amerikan güçlerinin olmadığı bir ay tecrübe etsek nasıl olur, ne dersiniz?

Irak'taki iç krizin sebebi Amerikan varlığıdır. Zira Amerikan varlığı Iraklıları mutat olmayan bir şartlar manzumesinin içine itmiş o da bu kadar sıkıntıya neden olmuştur.

Irak'ta Amerikan varlığı nedeniyle bir kısım insan sorumsuzca davranmıştır. Bir kısmı ise yabancı çıkarları için -ki bunların başında Irak'ta akan kandan beslenen Siyonistler geliyor- çalıştı.

Benim kanımca Amerikan kuvvetlerinin Irak'tan çekilmesi birçok olumlu gelişmeye neden olacak. İşgal güçleri çekildiğinde Şii ve Sünni liderler kendilerini kaçış olmayan tarihi bir görevin önünde bulacaklar ve Irak'ın her ne kadar mezhebi ve etnik farkları olsa da tek bir halk olduğunu kabul ve itiraf etmek zorunda kalacaklar.

İşgal güçleri çekildiğinde direniş hareketleri de dâhil olma üzere emanetin ne kadar ağır olduğunun farkına varacaklar ve bu işin adam öldürerek kan dökerek yürümeyeceğinin farkına varacaklar. Bu nedenle Iraklılara bağımsızlıklarını ellerine aldıklarında Irak'ta bir dönüşüm yaşanacak.

Amerikalıların Irak'ın istikrarını falan umursadığı falan yok. Onu korkutan çekilmesi durumunda Irak'ı Amerikan tahakkümünden ve çizgisinden kaydıracak ve bölgede muhalif bir güç olmasına neden olabilecek olan direniş hareketlerinin Irak'ın yönetim kademelerine gelmesidir.

Bu direniş hareketlerinin Irak'ın kendi kuvveti ile ilerlemesinde ve bağımsızlığında ne kadar ısrarcı olduğu bilinmekte ve özgürce başka uluslarla ittifaka girme ihtimalleri de var tabi…

Bu nedenle Amerika Irak'ın tıpkı birçok Arap rejimi gibi kendi çizgisinde kalmasından yana, ancak bütün bu planları Irak direnişinin ayakları altında mahvolup gidecek.

 

Çeviri: YDH

http://www.al-vefagh.com/1387/870903/html/ara.htm