Olmert'ten Filistin'e 'sert karşılık' uyarısı

img
Olmert'ten Filistin'e 'sert karşılık' uyarısı YDH

BBC-İsrail ordusu, üç gün önce Filistinli militanlar tarafından kaçırılan askerini




BBC-İsrail ordusu, üç gün önce Filistinli militanlar tarafından kaçırılan askerini bulmak gerekçesiyle Gazze'ye girdi.

 

İsrail uçaklarının kara harekatı öncesinde Gazze Şeridi'nde kuzeyle güneyi bağlayan bazı köprüleri ve ana enerji tesisini bombaladığı ve İsrail tanklarının hiçbir direnişle karşılaşmadıkları belirtiliyor. Birlikler şu anda Gazze'nin bir kilometre kadar içerisinde bulunan bir havaalanına mevzilenmiş durumda.

 

İsrail, geçen yıl birliklerini çektiği Gazze'ye böylece ilk kez askerlerini sevk etmiş oldu. Başbakan Ehud Olmert, kaçırılan asker Gilad Şalit'i bulmak için sert eylemlerde bulunmaya hazır olduklarını belirtti ve şu görüşleri dile getirdi:

 

''Gilad Şalit'in sağ salim evine dönmesini sağlamak amacıyla dün güvenlik güçleri geniş kapsamlı bir operasyon başlattı. İsrail, hiçbir zaman askerlerini savaş alanında yalnız bırakmayacaktır. Gilad'ı ailesinin yanına getirmek için sert eylemlerde bulunmaktan çekinmeyeceğiz. Ayrıca, İsrail Şalit'in serbest bırakılmasını hiçbir terör örgütüyle müzakere etmeyecek.''

 

Başbakan Ehud Olmert, ayrıca operasyonun süreceğini ama Gazze'yi yeniden işgal etmek gibi bir planları bulunmadığını da ifade etti. İsrail, askerlerinin serbest bırakılmaması halinde askeri bir harekata girişecekleri uyarısında bulunmuş ve bu yönde bir işaretin gelmemesi üzerine dün gece operasyon başlatılmıştı.

 

İsrail ordusu, birliklerinin Gilad Şalit'i rehin tutan Filistinli militanların yerini tespit etmek amacıyla gözleme yönelik operasyonlar yapacağını açıkladı. Ordu sözcüsü Yüzbaşı Noah Meir, köprülere düzenlenen saldırıların da bu stratejinin bir parçası olduğunu söyledi.

 

Meir, ''Bu saldırıların amacı, teröristlerin Gilad Şalit'i oradan oraya, Gazze'nin bir ucundan diğerine götürmelerini ya da kent dışına çıkarmalarını engellemek'' dedi. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de, operasyonun misilleme ya da cezalandırma amacı taşımadığını savundu.

 

Filistinliler öfkeli

Filistin lideri Mahmud Abbas da sert tepki verdi ve saldırıları insanlığa karşı suçlar olarak nitelendirerek kınadı. Hamas sözcüsü Müşir el Masri ise İsrail operasyonunun devlet terörü olduğunu savundu.

 

Masri açıklamasında, ''Gazze Şeridi'nde olanlar devlet terörüdür ve Filistin halkına karşı işlenen savaş suçlarıdır. Bu operasyonun kaçırılan askerle bir alakası yoktur. Olmert'in gerek bu askerin gerekse tüm askerlerinin hayatını tehlikeye attığını düşünüyoruz çünkü Gazze artık bir saatli bombaya dönmüş durumda'' uyarısında bulundu.

 

İsrail, Gazze'deki birliklerinin Gilad Şalit'i rehin tutan militanlar üzerine baskı kuracağını ve militanları askeri serbest bırakmaya razı edeceğini umuyor. Ancak bu olmadığı takdirde, Orta Doğu'da işlerin daha da karışık hale gelmesinden endişe ediliyor.

 

Asker nerede?

Filistinli militanlarca, hafta sonunda kaçırılan İsrail askeri hakkında gelen ilk bilgilerde, askerin güvenli bir yerde tutulmakta olduğu belirtildi. Açıklamayı yapan Filistin Halk Direniş Komiteleri adlı örgüt, askerin 'İsrail'in ulaşamayacağı bir yerde' tutulduğunu ve öne sürdükleri koşullar kabul edilmeden serbest bırakılmayacağını duyurdu.

 

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail cezaevlerindeki tüm Filistinli kadın ve çocukların salıverilmesi istemini dün reddetmişti. Ehud Olmert, "İsrail, Hamas'ın terörist şantajının kurbanı olmayacak. Müzakereye ya da pazarlığa girmeyeceğiz" demişti.

 

İsrail hapishanelerinde 9 bin Filistinli tutuklu bulunuyor. Bunlardan 100'ünün kadın, 300'ünün de 18 yaşın altında olduğu sanılıyor.

 

Filistinliler, Pazar günü İsrail'in bölgeden çekilmesinden sonra ilk kez bir tünelden İsrail topraklarına sızarak askeri kontrol noktasına saldırı düzenlemişti. Çıkan çatışmada üç Filistin ve iki İsrail askerinin öldüğü, 19 yaşındaki asker Gilad Şalit'in rehin alındığı bildirilmişti. 1994'ten beri ilk kez bir İsrail askeri kaçırılıyor.

 



Makaleler

Güncel