• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi parlamentosu için yapılacak olan seçimde 42 parti ve siyasi kuruluşun rekabet edeceği açıklandı.




    YDH- Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi parlamentosu için yapılacak olan seçimde 42 parti ve siyasi kuruluşun rekabet edeceği açıklandı.

     

    Bugün bir basın toplantısı yapan Kürdistan Bölgesi Bağımsız Seçim Kurulu Başkanı Ali Kadir, 111 sandalyeli Kürdistan Bölgesel Yönetimi meclisinin 100 sandalyesini elde etmek için 38 parti ve siyasi kuruluşun seçimlere kayıt yaptırdığını açıkladı.

     

    Partilerin en az üç adayla seçimlere katılabileceğini ve kadınlar için yüzde üçlük kontenjan ayrılması kuralına riayet edilmesi gerektiğini belirten Kadir, Kürdistan Bölgesindeki seçmen sayısının da 2.5 milyon olduğunu söyledi.

     

    Kürdistan Bölgesinin nüfusunun 4 milyon 383 bin 291 olduğunu belirten Ali Kadir, 2 milyon 528 bin 229 kişinin de seçimlere katılabileceğini ve oy verebileceğini ifade etti.

     

    Siyasi partilerin birbirleriyle seçim ittifakı kurabileceklerini belirten Kadir, 111 sandalyeli meclisin 100 sandalyesinin genele, 11 sandalyesinin de azınlıklara ayrıldığını söyledi ve “azınlıklar için belirlenen 11 sandalyeden 1’i Ermenilere, 5’i Keldani ve Aşurilere 5’i de Türkmenlere ayrılmıştır” dedi.

     

    Kürdistan Bölgesi Bağımsız Seçim Kurulu Başkanı Ali Kadir, bu seçimlerde ilk kez bir muhalifin de seçime katılacağını belirterek KYB Lideri Celal Talabani’nin eski yardımcısının da seçimlerde yer alacağını söyledi.