• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran’dan yayın yapan Seher televizyonunun Kürtçe yayınları Müdürü Davud Rivaz, Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi seçimlerini değerlendirdi.




    YDH- İran’dan yayın yapan Seher televizyonunun Kürtçe yayınları Müdürü Davud Rivaz, Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi seçimlerini değerlendirdi.

     

    Irak Kürdistan’ında Bölge başkanlığı ve parlamentosu için yapılan seçimlerde hile yapıldığı ve seçim hileleriyle ilgili yapılan şikayetlerin inceleneceği belirtildi.

     

    KYB’nin eski yöneticilerinden Nuşirevan Mustafa Emin Liderliğindeki Goran Cephesi ya da diğer adıyla Değişim Grubu, yayımladığı bildiriyle Süleymaniye, Erbil ve Dohuk’ta geniş çaplı seçim hileleri yapıldığını belirterek ilk tepkisini ortaya koydu.

     

    Söz konusu grup, yapılan seçim hilelerine rağmen geleneksel olarak Celal Talabani’nin kalesi olarak kabuledilen Süleymaniye kentinde oyların yüzde 51’ini kazandığını açıkladı.

     

    İki İslami ve iki de laik grubun oluşturduğu Reform ve Hizmet koalisyonu da yapılan seçim hileleri sebebiyle seçim sonuçlarını kabul etmediğini açıkladı.

     

    Seçimlerde hile yapıldığına ilişkin iddialar, Hıristiyanlar arasında bile söz konusu oldu. Irak parlamentosundaki Hıristiyan milletvekillerinden Yunadim Yusuf Kena, Irak Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Hıristiyan oylarında kendisine yakın bir Hıristiyan grup lehine hile yaptırdığını ifade etti.

     

    Ulaşan ilk haberlere göre Yüksek Seçim Kurulu’na Dohuk’taki seçimlerle ilgili olarak 95, Süleymaniye’deki seçimlerle ilgili olarak da 83 şikayet başvurusu yapıldı. Yüksek Seçim Kurulu, seçim hilelerinin en çok yapıldığı belirtilen Erbil’de ne kadar şikayette bulunulduğuna ilişkin bir açıklama yapmadı.

     

    Seçimlerde hile yapıldığını belirten gruplar bu hilelerin şu şekillerde yapıldığını ifade ediyorlar:

     

    1- Seçimlerde mükerrer oy kullanılmasını engellemek için seçmenlerin parmağına sürülen mürekkeplerin çabuk temizlenmesi sebebiyle birçok yerde mükerrer oy kullanıldı.

     

    2- Yüksek Seçim Kurulu’nun hazırladığı seçmen listesinde ismi bulunmamasına rağmen birçok kişi oy kullandı.

     

    3- Güvenlik güçleri, birçok kez iktidar partisi lehinde oy kullandı.

     

    4- Sandık görevlileri, Yüksek Seçim Kurulu tarafından hazırlanan seçmen listelerine daha sonradan kayıt yaptı.

     

    5- Sandık başlarında iktidar partisine oy verilmesi için seçmenlere baskı uygulandı ve iktidar partisi için propaganda yapıldı.

     

    6- Irak’ta daha önce benzeri görülmedik bir şekilde oy kullanma süresi gereksiz yere uzatıldı.

     

    7- 16 ve 19 saatleri arasında geniş çaplı seçim hileleri yapıldı.

     

    Öte yandan Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkanlığının diğer adayları da Mesud Barzani lehinde seçim yolsuzluğu yapıldığını belirttiler. Adaylardan Kemal Miravdili, Barzani’nin demokratik süreci istifa etmesi gerektiğini söyledi.

     

    Irak Kürdistan’ındaki muhalif siyasi gruplar, kendilerine ait televizyon kanallarında seçim yolsuzluklarına ilişkin programlar yayımlıyorlar.

     

    Öte yandan muhalif partiler, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ferec Haydari’nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile kişisel dostluğu bulunduğunu belirterek Yüksek Seçim Kurulu’nun KDP lehinde davrandığını ifade ediyorlar.

     

    Öte yandan seçim gecesi, iktidardaki iki partinin taraftarları; İslam Birliği’nin, Cemaat-i İslami’nin ve Değişim Grubunun Erbil’deki siyasi bürolarına, televizyon istasyonuna saldırdılar. Saldırı sonucu bir kişi ölürken bürolarda maddi hasar meydana geldi.

     

    Seçimlerde hile yapıldığını belirten muhalif partiler, seçim yolsuzluklarıyla ve saldırılarla ilgili olarak şikayette bulunurken, muhalif partilerle iktidar partileri arasındaki ayrılıklar da şiddetlendi. Bu durumda iktidar partilerinin muhalefetle hükümet kurma çalışmaları konusunda kolayca işbirliği yapması uzak bir ihtimal olarak görülüyor. Bu durum iktidar partilerini Bağdat’la ve komşularıyla ilişkilerde oldukça zorlayacak bir ortam yaratıyor.