• 09/06/09 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran İslam Cumhuriyeti’nin Kurucusu İmam Humeyni’nin kabrinde düzenlenen geleneksel Kadir Geceleri merasimlerinin iptal edilmesi tepkilere neden oldu.




    YDH- İran İslam Cumhuriyeti’nin Kurucusu İmam Humeyni’nin kabrinde düzenlenen geleneksel Kadir Geceleri merasimlerinin iptal edilmesi tepkilere neden oldu.

     

    20 yılıdır İslam Cumhuriyeti’nin Kurucusu İmam Humeyni’nin kabrinde düzenlenen “Kadir Geceleri”ni ihya merasimlerinin herhangi bir gerekçe gösterilmeden iptal edilmesi İran’daki farklı siyasi kesimlerden tepki topladı.

     

    Ayetullah Haşimi Rafsancani’nin kardeşi Muhammed Haşimi, İmam Humeyni’nin düşünceleriyle mücadelenin son yıllarda şiddetlendiğini belirterek “eğer bu törenler siyasi baskılar sebebiyle iptal edildiyse insan ne söyleyeceğini ilemiyor. İmam’ın ve onun kabrinin bile masuniyetinin olmadığı bir toplumda devrimin nereye gittiği belli değil” dedi.

     

    İmam Humeyni’nin düşünceleriyle mücadelenin son yıllarda ciddi bir artış gösterdiğini belirten Düzenin yararını Belirleme Kurulu Üyesi Muhammed Haşimi, sanılanın aksine bunun sadece Encümen-i Hüccetiye adlı grupla sınırlı olmadığını söyledi ve “maalesef son yıllarda İmam’ın düşüncelerine karşı hareketlerde artış oldu. Ben bunu sadece Encümen-i Hüccetiye’den ibaret görmüyorum. Örneğin İmam, vasiyetnamesinde açıkça güvenlik güçlerinin ve askerlerin siyasete karışmamasını söylediği halde bir önceki meclis döneminde Anayasayı Koruyucular Kurulu’nun bunun tam aksi yönde yorum yaptığını gördük” dedi.

     

    Ahmedinejad yanlısı eski milletvekillerinden İmad Efruğ da iptal kararına tepki göstererek bu merasimlerin halkın İmam Humeyni’nin düşünceleri ve idealleri etrafında kenetlenmesine vesile olduğunu belirtti ve “İmam tüm siyasi grup ve akımların vahdetinin temeliydi. Geçen yıllarda yapılan tüm merasimler de bu vahdetin tercümanı oldu. İmam’ın kabri, kesrette vahdetin sağlandığı tek yerdi. Farklı ve çeşitli görüşler orada dile getirilirdi; bu da İmam’ın düşüncesinin beyanıydı” dedi.

     

    Törenlerin iptal edildiğine ilişkin açıklamanın doğru olmamasını umduğunu belirterek iptal kararına inanamadığını gösteren İmad Efruğ, “eğer iptal gerekçesi bildik korku ve endişelerse bu başlı başına bir sorundur; çünkü bu, İmam’ın düşüncelerini İmam’a karşı kullanmaktır” dedi.

     

    Her şeye güvenlik gözüyle bakılmasının yanlışlığına dikkat çeken eski milletvekillerinden Efruğ, törenlere öncülük eden İmam Humeyni’nin torunu Hasan Humeyni’yi de farklı kesimleri bir araya getirerek vahdeti sağladığı için tebrik etti.

     

    Huccetulislam Hasan Humeyni’nin öncülüğünde düzenlenen geleneksel törenlerde muhafazakar kesimin önde gelen isimlerinden Huccetulislam Natık Nuri ile reformcu kanadın liderlerinden eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi birer konuşma yapıyordu.

     

    Anayasayı Koruyucular Kurulu üyelerinden Ayetullah Yezdi ve Ayetullah Cenneti’den sonra, önce Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın ardından da Devrim Muhafızları Komutanı General Muhamed Ali Caferi’nin seçim sonrasında yaşanan olaylardan başta Muhammed Hatemi olmak üzere reformcu kanadın tüm önde gelen isimlerini “kadife devrim” yapmaya çalışmakla suçlaması sebebiyle Muhammed Hatemi’ye törende konuşma yaptırılmayacağına dair haberler yayımlanmıştı.

     

    Son olarak Ahmedinejad’ın cumhurbaşkanlığına atanma merasimine katılmayan Huccetulislam Hasan Humeyni, hükümet yanlısı basının sert eleştirilerine hedef oluyor.

     

    

    Makaleler

    Güncel