• 09/11/09 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran İslam İnkılabı Rehberi, Ayetullah Hamenei, İslam Cumhuriyeti’nin içerideki muhtelif siyasi gruplara yönelik politikasının “azami ölçüde kucaklama, asgari ölçüde dışlama” anlayışına dayalı olduğunu söyledi.




    YDH- İran İslam İnkılabı Rehberi, Ayetullah Hamenei, İslam Cumhuriyeti’nin içerideki muhtelif siyasi gruplara yönelik politikasının “azami ölçüde kucaklama, asgari ölçüde dışlama” anlayışına dayalı olduğunu söyledi.

     

    Bugün Tahran’da Cuma namazı kıldıran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, Cuma namazına katılan milyonlarca kişiye verdiği hutbede birlik ve hoşgörü mesajları verdi.

     

    İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, Cuma namazının ibadi nitelikteki ilk hutbesinde takva, maneviyat ve ahlak kavramlarını vurgulayarak Hz. Ali’nin hayatından örnekler verdi. Ancak maneviyata, ahlaka ve takvaya dayalı siyasetin toplumu tekamüle götürebileceğini belirten Ayetullah Hamenei, aksi takdirde siyasetin güç, servet ev dünya işlerinde öne geçme aracı haline geleceğini ifade etti.

     

    Hz. Ali’nin hakkın ve adaletin yerine gelmesi ve zulümle mücadele edilmesi için hükümeti kabul ettiğini belirten Ayetullah Hamenei, Hz. Ali’nin hükümetinin en önemli özelliğinin hileden ve aldatmadan sakınmak olduğunu söyledi.

     

    Hz. Ali’nin siyasetinde zafer kazanmak için zulüm, yalan ve aldatma gibi araçlara başvurmanın yeri olmadığını söyleyen Ayetullah Hamenei, Hz. Ali yönetiminin bir diğer özelliğinin de muhaliflerine ve hatta düşmanlarına dahi azami ölçüde hoşgörü ve tolerans göstermeye dayalı olduğuna dikkat çekti.

     

    Hz. Ali’nin hayatından muhaliflerine ve düşmanlarına gösterdiği tolerans, hoşgörü konusunda örnekler nakleden İslam İnkılabı Rehberi Hz. Ali’nin nihai noktada ve başka bir çare kalmadığı zaman kesin fiili müdahalede bulunduğunu ifade etti.

     

    İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, Hz. Ali’nin diğer bir özelliğinin de farklı muhaliflerine mantık ve delil ve diyalogla cevap vermesi olduğunu belirterek “Hz. Ali kendisine muhalif olan herkese davranışı aynı şekilde değildi. O, hak hedeflere sahip olmasına rağmen cehalet veya sınıfsal farklılık yüzünden yanlışa veya sapmaya uğrayanlarla başından beri batıl yolda olanlar arasında fark gözetti” dedi.

     

    Siyasi içerikli ikinci hutbesinde daha güncel konulara değinen İslam İnkılabı Rehberi, İslam Devriminden sonra geçen yıllar içerisinde yaşanan görüş ayrılıklarına ve gruplaşmalara işaret ederek bu farklılaşmaların bazılarının inanç ve ilkeler üzerindeki ayrılıktan, bazılarının menfaatten, bazılarının ise ilkelerin nasıl hayata geçirilmesi gerektiğine dair görüş ve yöntem farklılığından kaynaklandığını ifade etti.

     

    İmam Humeyni’nin de tıpkı Hz. Ali gibi bu üç farklı sebepten ayrışan gruplara yönelik farklı davranışlarda bulunduğunu hatırlatan İslam İnkılabı Rehberi, İmam Humeyni’nin de tüm farklı gruplara önce tolerans ve nasihatle davrandığını bunun netice vermemesi üzerine kesin adımlar attığını söyledi.

     

    İlkelere ilişkin görüş ve yöntem farklılıklarından kaynaklanan gruplaşmaların toplum açısından faydalı olduğunu belirten Ayetullah Hamenei, “farklı görüşlere sahip eleştirel kişi ve siyasi grupların varlığı ülkenin yararınadır. Ancak şu şartla ki bu farklılaşmalar ilkeler, yani İslam, anayasa ve İmam’ın vasiyetnamesindeki rehberliği çerçevesinde kalmalıdır. Adı ilke konularak söz konusu edilen bazı meseleler, gerçekte devrimin ilkelerine ve temellerine yabancıdır” dedi.

     

    “Bazı propagandaların aksine nizamın farklı görüş veya inançta olan kişi veya akımlarla herhangi bir alıp veremediği yoktur. Ama eğer bir akım nizama darbe vurmaya ve ona kılıç çekmeye kalkarsa dünyanın hiçbir yerinde tahammül edilmediği gibi İran’da da bunlara tahammül edilemez nizam kendini katiyetle savunur” diyen İslam İnkılabı Rehberi farklı görüşteki siyasi akımlara yönelik takınılması gereken tutumu ortaya koydu.

     

    İslam Cumhuriyeti’nin azami düzeyde kucaklayıcı, asgari ölçüde dışlayıcı olması gerektiğine dikkat çeken Ayetullah Hamenei, “Nizam mecbur kalmadıkça müdahale etmez. Birileri şiddete başvurmazsa, toplumun güvenlik ve asayişini bozmazsa, nizamın temellerine karşı çıkmaz ve yaşan ve şayia üretme peşinde olmazsa o kendi inancındaki faaliyetlerinde özgürdür ve kimsenin de onunla bir alıp veremediği olmayacaktır” dedi.

     

    Ayetullah Hamenei son olarak önümüzdeki Cumanın Kudüs günü olduğunu hatırlatarak, bu günde düzenlenecek gösterilerde toplumsal birlik ve beraberliği bozacak adımlar atabilecek olanlara karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu.

    

    Makaleler

    Güncel