• 09/12/09 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran Meclisi milletvekillerinden Ali Mutahhari, ülkede yaşanan siyasi bunalımın sona erdirilmesi için arabuluculuk girişimleri başlatılmasını önerdi.




    YDH- İran Meclisi milletvekillerinden Ali Mutahhari, ülkede yaşanan siyasi bunalımın sona erdirilmesi için arabuluculuk girişimleri başlatılmasını önerdi.

     

    Mehr haber ajansına demeç veren Tahran milletvekili Ali Mutahhari, seçim sonuçlarına itiraz ettikleri için tutuklananların işkence sonucu öldürüldüğü Kehrizek cezaevi yetkililerinin yargılanacağı mahkemenin halkın güveninin sağlanması için aleni yapılması gerektiğini söyledi.

     

    Seçimlerden sonra ülkede yaşanan siyasi gerilimin çözümü için önerilerde bulunan Dr. Ali Mutahhari, ülkedeki tüm siyasi grupların farklı endişe ve taleplerde bulunmakla birlikte İslam Cumhuriyeti nizamının zarar görmesinden kaygı duyduklarını belirtti.

     

    “Reformcular, İslam Cumhuriyeti’nde halkın rolü konusunda endişeler taşıyorlar, ifade özgürlüğünün ve vatandaşlık haklarının geliştirilmesini istiyorlar; “hükümete muhalif ilkeci” kanat da bu endişelerin yanı sıra başka endişeler taşıyorlar. Onlar bu endişelere ilaveten İslam Devrimi’nin ilk dönemdeki hedeflerinin belirsizleşmeye başlamasından ulemaya darbe vurulmasından ve velayet-i fakihin konumundan endişe ediyorlar. Hükümet yanlısı ilkeciler ise ilkeleri ve değerleri dikkate almayan tutumlarıyla yalnızca hükümetin zayıflamasından endişe duyduklarını gösterdiler” diyen Mutahhari, atılan bazı adımların ve verilen demeçlerin ülkedeki siyasi ortamı daha da gerginleştirdiğini söyledi.

     

    Bazı güvenlik yetkililerinin gereğinden fazla endişeye kapılarak ve seçim sonuçlarına itiraz eden kesimlerin maksatlarına yönelik önyargılı açıklamalar yaparak ve sert kararlar alarak toplumda bunalım yaşanmasına sebep olduklarına dikkat çeken Tahran Milletvekili Ali Mutahhari, “her ne gerekçeyle olursa olsun seçimlerden sonra halka uygun bir tutum içerisinde olunmadı. Birçoğu gereksiz geniş çaplı tutuklamalar ülkede bir güvenlik atmosferinin doğmasına ve kaygıların artmasına sebep oldu. Ayrıca protestoculara yönelik sert müdahalelerin de başına buyruk hareket eden grupların mı yoksa nizamın mı kararı olduğunun aydınlığa kavuşturulması gerekiyor” dedi.

     

    Birkaç gün önce Mir Hüseyin Musevi’ye Hz. Hasan’ın Muaviye’yle yaptığı barışa dikkat çekerek hükümetle Hz. Hasan barışı yapması tavsiyesinde bulunan muhafazakar kesimin en önemli lideri Ayetullah Mehdevi Keni’nin sorunun çözümü konusunda arabulucu olarak devreye girmesini isteyen Mutahhari, “mevcut şartlarda yapılacak en iyi işin Ayetullah Mehdevi Keni gibi bazı büyüklerin hükümetle itiraz eden liderler arasında arabuluculuk başlatması olduğunu düşünüyorum” dedi.

     

    İran’ın tanınmış alim ve filozoflarından Ayetullah Murtaza Mutahhari’nin oğlu olan Dr. Ali Mutahahri, yaşanan gerginliklerde her kesimin hatası ve sorumsuz davranışı olduğunu belirterek “bu konuda kimse tek taraflı olarak mahkeme kurmamalıdır, bu maceradaki tüm taraflar hatalarını itiraf etmeli ve özür dilemelidir. Örneğin Mir Hüseyin Musevi, daha sayım sonuçlanmadan seçimleri ben kazandım, eğer böyle olmazsa hile yapılmıştır dedi ve daha sonra da kışkırtıcı açıklamalarda bulundu. Musevi bu yaptığının yanlış olduğunu söylemelidir. Ahmedinejad da Musevi ile ve diğerleriyle yaptığı münazaralardaki tutumunun yanlış olduğunu söylemelidir. Bazı kişiler hakkında ispat edilmemiş suçlamalarda bulunması, o ortamda bu tür suçlamaları söz konusu etmesi yanlıştı. Ahmedinejad da seçimlerden sonra tahrik edici konuşmalar yaptığını itiraf etmelidir” dedi.

     

    Seçimler sırasında radyo Televizyon Kurumu’nun sergilediği tutumu da eleştiren Mutahhari, “Ayetullah Haşimi’ye kendini savunma hakkı vermeyen ve seçim sonrasında gösteri yapan halkı karışıklık çıkaranlar ve anarşistler olarak niteleyen televizyon kurumu da yanlış yapmıştır. Eğer herkes yaptığı yanlışı itiraf edip özür dilerse barış ve uzlaşma ortamı çabucak yaratılır” dedi.

     

    

    Makaleler

    Güncel