• 04/11/10 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak’ta 7 Mart’ta yapılan parlamento seçimleri sonrasında hükümeti kurmak için istişareler devam ederken başbakanlık için 6 kişinin isminin söz konusu edildiği bildirildi.




    YDH- Irak’ta 7 Mart’ta yapılan parlamento seçimleri sonrasında hükümeti kurmak için istişareler devam ederken başbakanlık için 6 kişinin isminin söz konusu edildiği bildirildi.

     

    Irak hükümetinin resmi yayın organı olan es-Sabah gazetesi, hükümetin seçimlerde başarılı olan el-Irakiye, Hukuk Devleti, Ulusal İttifak ve Kürdistan İttifakı’nın uzlaşmasıyla kurulabileceğine dikkat çekerek yeni hükümette başbakanlık için 6 kişinin isminin öne çıkmaya başladığını belirtti.

     

    Hukuk Devleti İttifakı Lideri Nuri el-Maliki,  el-Irakiye İttifakı Lideri İyad Allavi, Irak Ulusal İttifakı üyelerinden Adil Abdulmehdi, İbrahim Caferi, Beyan Cebr ez-Zubeydi ve Hukuk Devleti İttifakı Üyesi Cafer es-Sadr’ın isimlerinin yeni hükümetin başbakanı olarak öne çıktığını belirten es-Sabah gazetesi, siyasi grupların bu isimlerden biri üzerinde uzlaşması gerektiğini yazdı.

     

    Es-Sabahu’l- Cedid gazetesinin Sumeriye haber ajansına dayanarak bildirdiğine göre ise Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı’na mensup liderlerden biri, Nuri el-Maliki’nin dini merceiyetin ve bir bölge ülkesinin talebi üzerine bu dönemde başbakanlığa aday olmama kararı aldığını söyledi. Ancak bu haber resmi ve bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

     

    Irak’ta yayımlanan el-İttihad gazetesi, Irak Hükümet Sözcüsü ve Hukuk Devleti İttifakı Üyesi Ali Debbağ’ın cumhurbaşkanlığı için en şanslı adayın Celal Talabani olduğunu söylediğini duyururken, ed-Dustur gazetesi ise Kürdistan İttifakı’nın Ulusal İttifak liderlerinden İbrahim Caferi’nin başbakanlığına karşı olduğunu yazdı.

     

    Öte yandan İran’ın Arapça yayın kuruluşu el-Alem televizyonunun haberine göre, Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı’nın seçimlerde güney illerinde 750 bin oy üzerinde hile yapıldığına dair ciddi kanıtlar sunduklarını belirterek mahkemenin seçim hileleri konusunda gerekli titizliği göstermesini beklediklerini ifade etti.

     

    

    Makaleler

    Güncel